News

Imagini dramatice surprinse pe o insulă pe care românii o preferă pentru concediul de vară. Cum a ajuns Corfu sub ape

Imagini dramatice surprinse pe o insulă pe care românii o preferă pentru concediul de vară și unde merg în fiecare an
15.10.2021 | 18:30
Imagini dramatice surprinse pe o insula pe care romanii o prefera pentru concediul de vara Cum a ajuns Corfu sub ape
Insula Corfu a fost puternic afectată de inundații. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au fost clipe de coșmar în insula Corfu acolo unde s-au rupt norii și a plouat în câteva ore cât pentru un an întreg. Oamenii au postat câteva fotografii îngrozitoare pe rețelele de socializare. În zona Kinopiastes, un localnic a surprins case și străzi inundate, dar și cadavre ale animalelor înecate.

Sirenele mașinilor de pompieri și poliție au putut fi auzite non stop pe toată insula. Drumurile s-au transformat în râuri și apa a luat autoturisme, bărci, dar și animale lăsate libere. Mai multe persoane au fost prinse în propriile case și au avut nevoie de ajutorul salvatorilor.

ADVERTISEMENT

Imagini dramatice surprinse în insula Corfu

Drumurile au fost închise în mai multe zone, acolo unde au avut loc alunecări de teren. Ziduri ale caselor s-au prăbușit spre disperarea proprietarilor și copacii căzuți au provocat daune serioase.

În cele din urmă, autoritățile locale n-au mai avut ce face și au solicitat de urgență ajutorul unei echipe din cadrul Unității Speciale de Răspuns la Crize. Salvatorii au venit cu un elicopter și au participat deja la mai multe intervenții.

ADVERTISEMENT

Sursa foto – enimerosi.com

 

Insula Corfu a fost apoi declarată în stare de urgență din cauza precipitațiilor abundente, a vânturilor puternice și a problemelor care au blocat aproape întreaga rețea de drumuri.

Adjunctul guvernator regional Kostas Zorbas a anunțat că grădinițele și școlile primare, gimnaziale și liceale vor rămâne închise. De asemenea, Universitatea Ionică din insulă și-a suspendat cursurile. Autoritățile au solicitat oamenilor să nu iasă în mod inutil din case.

ADVERTISEMENT

Poduri prăbușite, case inundate și afaceri la pământ

Podul Potamos, o legătură importantă în insula Corfu a rămas închis în urma precipitațiilor abundente, în ciuda faptului că nivelul apei a scăzut semnificativ în ultima perioadă.

Cinci ore au fost suficiente pentru ca apa umflată din râuri și mare să inunde case, afaceri, mașini și să ucide câteva zeci de animale. Din fericire, cu eforturi supraomenești din partea pompierilor, dar și a echipei de căutare și a voluntarilor au fost contabilizate peste 70 de salvări.

ADVERTISEMENT

Sursa foto – enimerosi.com

Cu toate acestea, vorbim despre o noapte dificilă pentru locuitorii din Agious Deka și Viros, care au rămas fără electricitate. Echipajele de intervenție au fost nevoite să lucreze în condiții meteorologice nefavorabile pentru a repara daunele cât mai repede posibil.

De remarcat că întreruperea curentului electric a avut loc din cauza prăbușirii copacilor peste stâlpii de electricitate. La câteva ore bune de la debutul potopului, autoritățile au reușit să asigure lumina în Messonghi și Moraitika, două dintre zonele cele mai afectate din Corfu.

De altfel, la ultima stațiune, una în care turiștii români nu ezită să meargă vara, o porțiune importantă de drum care ducea la vechiul port a fost înghițită de ape. „Este greu de spus unde este pământul și care este marea acum. Apa ajunge până la clădirile din apropiere, prima linie de case. Cei de aici spun că încă se tem pentru casele lor și cred că o nouă ploaie le-ar pune locuințele la pământ”, au notat jurnaliștii de la Enimerosi.

Câți români merg anual în Corfu

Insula Corfu reprezintă o destinație preferată a românilor pentru concediul de vară. De altfel, cele câteva mii de afaceri pe care le dețin elenii  în domeniu se bazează din plin pe banii aduși de români. Mai ales că nu discutăm deloc despre bani puțini după cum veți vedea

Grecii au calculat și au transmis că aproape 1,5 milioane de români vin anual în țara lor. Vorbim despre statisticile oficiale. Dacă ne raportăm strict la insula Corfu atunci trebuie să știți că există cel puțin 200 de mii de români care ajung aici în fiecare vară.

Grosul este reprezentat de cei care merg cu autoturismele proprii. Aceștia intră pe Egnatia Odos și merg până în Igoumenitsa. De aici se urcă pe feriboturi și după aproape două ore de mers coboară în Kerkyra, capitala insulei. Sunt și români care aleg varianta avionului. În lunile de vară există mai multe rute către Corfu din Otopeni, dar și din Cluj sau Timișoara.

ADVERTISEMENT
Tags: