News

Incendiu la spitalul de copii din Timișoara, zeci de persoane evacuate. Update: Autoritățile au stabilit cauza degajărilor de fum

Zeci de copii și părinți au fost evacuați în noaptea de sâmbătă spre duminică după incendiul izbucnit la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara
18.09.2022 | 15:21
Incendiu la spitalul de copii din Timisoara zeci de persoane evacuate Update Autoritatile au stabilit cauza degajarilor de fum
Intervenția promptă a pompierilor. Imagine de arhivă. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
18-09-2022
12:25

Un aparat de purificare a aerului, cauza degajările de fum de la Spitalul de Copii

Autoritățile au stabilit că degajărilor de fum de la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara au provenit de la un aparat de purificare a aerului cară s-a defectat în timp ce era folosit.

O comisie specială, formată din mai mulți specialiști a anchetat cauzele producerii incendiului.

„Astăzi, la ora 10:00, o comisie formată din reprezentaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Banat” al judeţului Timiş, împreună cu echipa CFL din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, s-a deplasat la Spitalul de Copii “Louis Turcanu” din Timişoara pentru a stabili cauza probabilă a evenimentului din cursul nopţii” , a transmis duminică ISU Timiş.

Degajările de fum au pornit de la etajul întâi al spitalului, de la un aparat de purificare a aerului.

„În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că incidentul s-a produs în camera tehnică, situată la etajul 1 al imobilului, din cadrul compartimentului transplant medular, iar cauza probabilă a incendiului care a dus la degajări mari de fum la nivelul etajelor 1 şi 2 ale spitalului, a fost defectarea pe timpul exploatării a unui aparat electric de purificare a aerului”, se arată într-un comunicat de presă emis de ISU Timiş.

Autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție în urma incendiului izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică la spitalul de copii din Timișoara. Nu s-au înregistrat victime.

Incendiu la spitalul de copii din Timișoara

Nu mai puțin de 42 de copii și 41 de părinți au fost evacuați în urma incendiului izbucnit la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.

ADVERTISEMENT

Incidentul a izbucnit în jurul orei 01.00, atunci când copiii internati la Sectia de Oncologie – Hematologie, aflată la etajul 1, și în cea de Pediatrie au fost treziti din somn de fumul care a inundat coridoarele și o parte din saloane. Mamele și personalul medical au sunat imediat la 112.

Elena Megherea, purtătoarea de cuvânt a ISU Timiș, a precizat că autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție în urma degajărilor de fum puternice din spital.

ADVERTISEMENT

„La sosirea echipajelor de pompieri, după efectuarea recunoaşterii, s-a constatat că există degajări masive de fum la nivelul etajelor I şi II, au fost evacuaţi 42 de copii şi 41 de părinţi. De la sosirea forţelor şi mijloacelor la locul intervenţiei, incendiul nu s-a propagat”, a declarat aceasta.

Totul a pornit de la un scurtcircuit

Potrivit publicației locale, Opinia Timișoarei, cel mai probabil incendiul s-a produs ca urmare a unui scurtcircuit la o stație de tratare a aerului care a provocat topirea mai multor elemente din plastic ce au provocat degajarea însemnată de fum.

ADVERTISEMENT

După intervenția promptă a pompierilor, pericolul a fost înlăturat imediat iar cel mai important lucru a fost faptul că nimeni nu a fost rănit, doar mamele și copiii s-au ales cu o sperietură. După evacuarea părinților și copiilor, pompierii au ventilat spațiile afectate de fum.

Urmează ca o anchetă amplă a autorităților să stabilească cu exactitate cauza incendiului, însă, potrivit sursei citate, stația de tratare a aerului are zece ani vechime, însă nu au mai fost probleme cu ea până acum.

ADVERTISEMENT

Planul roșu de intervenție a fost dezactivat în jurul orei 02.20, după ce a fost asigurat transportul tuturor părinților și copiilor și a fost înlăturat orice potențial pericol. Micuții și părinții lor au fost evacuați cu două autospeciale de transport victime multiple, fapt ce a asigurat transferul rapid al acestora către alte spitale din oraș.

Pompierii au intervenit cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă ASAS, 2 autoscări S42, 2 ambulanțe SMURD B, 1 ambulanță SMURD tip C, 2 autospeciale de transport personal și victime multiple din cadrul Detașamentelor 1 si 2 de pompieri Timișoara, 2 ofițeri și 20 de subofițeri.

ADVERTISEMENT