News

Incendiu la Spitalul Județean Zalău, pornit de la un ventilator defect. 13 persoane au fost evacuate

Un incendiu izbucnit într-o baie a Spitalului Județean Zalău, din cauza unui ventilator defect, a pus pompierii la treabă sâmbătă noapte.
26.02.2023 | 09:39
Incendiu la Spitalul Judetean Zalau pornit de la un ventilator defect 13 persoane au fost evacuate
Incendiu la spital în Zalău Foto: ISU Sălaj
ADVERTISEMENT

13 persoane s-au autoevacuat, fiind vorba de 12 pacienți și o asistentă medicală, însă nimeni nu a fost rănit. ”Sâmbătă noaptea spre duminică, la dispeceratul ISU-Ambulanţă s-a primit un apel prin 112 care anunţă producerea unui incendiu la etajul 3 la Spitalul Judeţean Zalău”, a anunţat ISU Sălaj.

Incendiu la Spitalul Județean Sălaj

”La faţă loculuj au fost trimise imediat patru autospeciale de intervenţie şi o ambulanţă SMURD cu medic. S-a constatat că incendiul izbucnise la un ventilator aflat într-un grup sanitar. Din cauza degajării de fum, 13 persoane (12 pacienţi şi o asistenţă) s-au autoevacuat şi au fost relocaţi la acelaşi etaj, la o altă secţie din cadrul aceleaşi unităţi spitaliceşti”, a mai transmis ISU Sălaj.

ADVERTISEMENT

Pompierii au punctat, de asemenea, că pagubele produse au fost minore. În urmă cu trei zile, autoritățile din Sălaj transmiteau că 29 de clădiri, printre care grădinițe, școli sau săli de sport, funcționează fără autorizație de securitate ISU la incendiu.

Potrivit datelor oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, în județ există 376 de clădiri cu destinația de învățământ (grădiniţe, şcoli, licee, inclusiv internate, ateliere, cantine, săli de sport şcolare). Dintre acestea 29 funcționează fără aviz ISU.

ADVERTISEMENT

Totodată, 94 dețin autorizația, în timp ce 253 de clădiri nu necesită așa ceva. Majoritatea clădirilor problematice sunt din mediul rural, excepție două grădinițe din Șimleu Silvaiei și Jibou. ISU Sălaj transmite în aceste cazuri că ”punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi şi a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi sau schimbare a destinaţiei se face numai după obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”.

De asemenea, ISU Sălaj le transmite reprezentanților administrațiilor locale, precum și proprietarilor imobilelor, că au obligația legală să asigure obținerea și menținerea autorizației de securitate la incendiu, precum și a autorizației sanitare de funcționare.

ADVERTISEMENT

În luna noiembrie, un incendiu puternic cuprindea o fabrică de mobilă din Cehu Silvaniei, județul Sălaj. ”Ajunși la fața locului pompierii au constat că incendiul se manifesta într-o hală destinată pentru depozitarea deșeurilor lemnoase cu pericol de propagare și la alte clădiri”, transmitea ISU Sălaj.

Până când incendiul a fost lichidat de pompieri au ars diverse stive de lemne și utilaje specifice din interiorul halei, însă nu au fost înregistrate victime. Un incendiu similar a cuprins și parcul industrial Tetarom din Cluj-Napoca, în luna decembrie.

ADVERTISEMENT

Atunci, peste 70 de pompieri au intervenit și s-au luptat ore în șir cu flăcările. Inclusiv ISU Sălaj a trimis autospeciale în ajutor. ”Acolo acţionează şapte autospeciale de stins incendii, trei autoscări şi două echipaje SMURD. De asemenea, au fost solicitate în sprijin două autospeciale pentru stins incendii din cadrul ISU Alba şi una din cadrul ISU Sălaj”, au transmis salvatorii. Un bărbat a suferit răni minore după ce s-a rănit la nivelul degetelor unei mâini.

ADVERTISEMENT
Tags: