News

Încep lucrările pentru metroul Otopeni! Autoritățile plătesc bani grei pentru exproprieri

Exproprierile celor care dețin case sau terenuri pe drumul viitoarei magistrale de metrou costă statul român peste 100 de milioane de lei
28.12.2022 | 19:46
Incep lucrarile pentru metroul Otopeni Autoritatile platesc bani grei pentru exproprieri
Începe construcția magistralei de metrou spre Otopeni. Sursa foto: Facebook/ Metrorex
ADVERTISEMENT

Construcția magistralei ce va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni este prevăzută să înceapă în luna martie a anului viitor.

Autoritățile plătesc bani grei pentru exproprieri

În luna martie a anului viitor este prevăzută să înceapă construcția primului tronson ce va lega Gara de Nord de zona Băneasa, parte a magistralei până la Aeroportul Otopeni. Directorul general al Metrorex a anunțat că a fost deja demarată procedura de expropriere a imobilelor aflate în proprietate privată pe ruta 1 Mai – Otopeni.

ADVERTISEMENT

„La acest moment, sunt în derulare activitățile comisiilor de verificare a dreptului de proprietate sau a altui drept real și analiză a cererilor depuse de către titularii de drepturi reale asupra imobilelor expropriate.

Procedura de expropriere se realizează în baza Hotărârii de Guvern, privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național aferentă obiectivului de investiții „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni (Magistrala 6, 1 Mai – Otopeni)”, a declarat pentru Gândul, directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, care a precizat că în acest moment pe lotul 1, 1 Mai – Tokyo, se derulează activități de proiectare, după finalizarea cărora urmând să înceapă lucrările de construcție propriu-zise.

ADVERTISEMENT

De altfel Metrorex a anunțat încă din data de 12 decembrie că va începe activitatea Comisiilor de verificare a dreptului de proprietate sau a altui drept real și analiza cererilor depuse de către titularii de drepturi reale asupra imobilelor expropriate, în vederea construirii Magistralei 6 de metrou, pe ruta 1 Mai – Otopeni.

Exproprierile, necesare pentru noile stații

Oficialii din Ministerul Transporturilor au precizat că aceste exproprieri sunt necesare pentru amplasarea noilor stații de metrou, urmând a fi amplasată o stație și pe legătura cu șoseaua de centură a Capitalei.

ADVERTISEMENT

„Suntem în proceduri de exproprieri. Sunt multe imobile, pe toate zonele – și pe partea de București, și pe partea de județ Ilfov – sunt mai multe imobile care trebuie expropriate, și imobile, și partea de construcții.

Exproprierile sunt pentru a crea stațiile necesare pentru toată rețeaua, plus zonele tehnice. Acolo unde este nevoie, de exemplu, pe zona de intersecție cu Centura Capitalei – acolo unde o să fie o nouă stație –, trebuie prevăzute și dotările necesare, pentru a fi cât mai eficientă rețeaua”, a declarat pentru Gândul secretarul de stat Ionel Scrioșteanu.

ADVERTISEMENT

Costul întregului proiect se ridică la aproape 2,4 miliarde de lei, pentru despăgubirea proprietarilor fiind alocați 115 milioane de lei.

Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a explicat că sumele pentru exproprieri sunt stabilite pe baza grilei notariale, ce este actualizată la începutul fiecărui an.

„De fiecare dată, se actualizează în funcție de grila notarilor, care este în fiecare an, pe fiecare zonă. Dacă, de exemplu, nu reușim să finalizăm o procedură de expropiere în cursul acestui an, suma se actualizează în funcție de grila notarilor de anul viitor.

Nu este o problemă majoră, permanent se actualizează sumele, pentru că nu se face exproprierea imediat după ce se finalizează un studiu de fezabilitate. Este o perioadă în care se identifică imobilele și trece o perioadă de timp, și atunci, la momentul T zero, se actualizează suma pe evaluarea exact prevăzută, în momentul acela, în grila notarilor. Asta se întâmplă frecvent, să se actualizeze sumele, nu este o problemă din punctul acesta de vedere”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.

ADVERTISEMENT
Tags: