Life

Începe postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci în această perioadă

Astăzi, 31 iulie, începe postul Adormirii Maicii Domnului, conform calendarului ortodox. Află ce este interzis să faci în această perioadă.
31.07.2021 | 10:06
Incepe postul Adormirii Maicii Domnului Ce este interzis sa faci in aceasta perioada
Începe postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci în această perioadă. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Astăzi, 31 iulie, începe postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta mai poartă denumirea de postul Sfintei Mari sau al Sântămăriei și durează două săptămâni.

Află care sunt tradițiile specifice acestei perioade și ce este interzis să faci în timpul postului. Creștinii vor avea, de două ori, dezlegare la pește, în timpul postului.

ADVERTISEMENT

Începe postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci

Astăzi a început postul Adormirii Maicii Domnului. Este unul dintre cele mai importante din an și durează două săptămâni.

De altfel, este al treilea mare post al anului, după cel al Sfintelor Paști și postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Adormirea Maicii Domnului reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria și mai poartă denumirea, popular, de „Paștile verii”, potrivit adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Sfânta Maria este și ocrotitoarea marinarilor în România, motiv pentru care sunt organizate procesiuni cu icoane și pelerinaje în mai multe orașe, potrivit sursei citate anterior.

Postul Adormirii Maicii Domnului durează două săptămâni, între 1 și 15 august. Lăsata secului pentru acest post este astăzi, 31 iulie.

ADVERTISEMENT

Acest post îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din august, Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Se spune că postul de două săptămâni este „desprins” din Postul Mare, fiind destul de aspru, după cum a explicat părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

ADVERTISEMENT

În timpul postului, este total interzis să consumăm orice fel de alimente până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri. Marțea și joia nu se consumă ulei, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.

Postul interzice consumul de carne, ouă, lapte sau derivate ale laptelui. Astfel, creștinii vor găti și vor consuma doar mâncăruri de post în fiecare zi. Excepție fac doar zilele cu dezlegare la pește.

Credincioșii trebuie să fie mai buni și să lase deoparte gândurile negative și supărările în timpul postului Adormirii Maicii Domnului.

Credincioșii trebuie să știe că în timpul postului Adormirii Maicii Domnului nu se fac nunți sau botezuri. Totodată, nu se organizează alte evenimente sociale care implică muzică, dans și distracție.

Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare importantă pentru credincioși

Adormirea Maicii Domnului, Uspenia sau Sfânta Maria Mare, prăznuită pe 15 august, este o sărbătoare extrem de importantă pentru credincioși.

În calendarul ortodox există patru sărbători închinate Sfintei Fecioare Maria, după cum urmează: Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Bunavestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

ADVERTISEMENT