Fotbal international

Începe sărbătoarea la Liverpool! E 99,9% campioana Angliei. Premier League 2019-2020 nu se anulează

12.05.2020 | 17:57
Incepe sarbatoarea la Liverpool E 999 campioana Angliei Premier League 20192020 nu se anuleaza
Liverpool poate începe sărbătorirea titlului. Va fi campioană chiar dacă nu se reiau meciurile. Sursă foto: liverpool.com
ADVERTISEMENT

Liverpool va câştiga titlul, pentru prima dată de la înfiinţarea Premier League, în 1992. Singura variantă prin care „cormoranilor“ nu li se va acorda titlul de campioni ar fi ca aceştia să piardă pe teren competiţia. Acest lucru este foarte puţin probabil, pentru că diferenţă faţă de Manchester City, locul 2, este de 25 de puncte.

Liverpool, câştigătoarea Premier League 2020

FA, forul care guvernează fotbalul englez, a precizat că este exclus ca sezonul 2019-2020 din Premier League să fie anulat. Deşi planează incertitudinea asupra reluării partidelor, din cauza pandemiei, o campioană va fi declarată. Iar aceasta va fi, mai mult ca sigur, FC Liverpool.

ADVERTISEMENT

The Times a anunţat că Greg Clarke, preşedintele federaţiei engleze de fotbal, a susţinut o videoconferinţă cu reprezentanţii cluburilor, tema fiind sezonul în curs şi cum se va termina acesta.

Principala decizie a fost aceea că, indiferent dacă se va putea relua competiţia sau nu, aceasta nu va fi declarată în niciun caz nulă. Va exista o campioana a sezonului 2020.

ADVERTISEMENT

Federaţia a cerut ca organizaţia Premier League să vină cu propuneri pentru eventualitatea în care meciurile rămase de jucat nu vor mai putea fi programate, din cauza pandemiei care a afectat grav spaţiul britanic.

Clasamentul acum şi scenariile în cazul nereluării jocurilor

Situaţia la zi în campionat stă în felul următor. Pe locul 1 se află Liverpool cu 82 de puncte din 29 de etape. Pe poziţia secundă, Manchester City a acumulat 57 de puncte în 28 de runde. Leicester, locul 3, n-o mai poate depăşi pe Liverpool orice s-ar întâmpla, întrucât are 53 de puncte şi doar 9 meciuri rămase. Chiar dacă le-ar câştiga pe toate ar ajunge la un total de 80, cu două mai puţin decât liderul.

ADVERTISEMENT

În cazul în care nu se reiau meciurile, se vehiculează două metode de calculare a clasamentului final, pentru că cele 20 de formaţii nu au jucat acelaşi număr de meciuri, iar unele dintre ele au beneficiat de avantajul terenului propriu mai des.

Prima varianta este cea simplă de puncte pe meci. Adică, pentru fiecare club în parte, se împarte punctajul la numărul de etape disputate. Rezultatul se înmulţeşte cu 38 (totalul rundelor într-un sezon normal), iar echipele vor fi ordonate după aceste valori. În acest caz, Bournemouth, Aston Villa şi Norwich ar retrograda, iar clasamentul ar fi următorul:

ADVERTISEMENT
  1. Liverpool
  2. Manchester City
  3. Leicester
  4. Chelsea
  5. Manchester United
  6. Sheffield United
  7. Wolverhampton
  8. Arsenal
  9. Tottenham
  10. Burnley
  11. Crystal Palace
  12. Everton
  13. Newcastle
  14. Southampton
  15. Brighton
  16. West Ham
  17. Watford
  18. Bournemouth
  19. Aston Villa
  20. Norwich

Varianta a doua este asemănătoare, dar ţine cont de locul de disputarea a jocurilor. Atfel, pentru fiecare club se calculează media punctelor de „acasă“ (total puncte pe teren propriu împărţit la numărul meciurilor jucate în faţa propriilor suporteri) şi media punctelor din deplasare. Cele două sunt adunate, iar suma este înmulţită cu 19. Retrogradate ar fi West Ham, Aston Villa şi Norwich:

  1. Liverpool
  2. Manchester City
  3. Leicester
  4. Chelsea
  5. Manchester United
  6. Sheffield United
  7. Wolverhampton
  8. Tottenham
  9. Arsenal
  10. Crystal Palace
  11. Burnley
  12. Everton
  13. Newcastle
  14. Southampton
  15. Brighton
  16. Bournemouth
  17. Watford
  18. West Ham
  19. Aston Villa
  20. Norwich

Indiferent care dintre cele două metode va fi aleasă, cluburile se vor simţi nedreptăţite, în special Bournemouth şi West Ham care pot ajunge în Championship. Realuarea meciurilor ar fi cea mai sigură metodă de departajarea şi cea pe care FA o preferă, pentru a evita TAS-ul.

ADVERTISEMENT