Life

Începutul Postului Paștelui 2023. Ce nu au voie să facă ortodocșii până la Înviere. E mare păcat

Postul Paștelui 2023. Începe Postul Paștelui 2023 care de altfel este și cel mai lung post din an, dar și cel mai dificil de urmat pentru mulți dintre credincioși.
26.02.2023 | 09:26
Inceputul Postului Pastelui 2023 Ce nu au voie sa faca ortodocsii pana la Inviere E mare pacat
Lucruri interzise în Postul Paștelui 2023. Sursă foto: calendarortodox.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Postul Paștelui 2023 mai este numit și Postul Mare sau Postul Păresimilor. Este cel mai lung post din an și se întinde pe o durată de aproape șapte săptămâni. De ce este Postul Paștelui atât de important? El se referă la postul ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propovăduirea Evangheliei, care a durat 40 de  zile și 40 de nopți.

Postului Paștelui 2023. Persoanele care nu trebuie să țină post

Când începe Postul Paștelui 2023? Nu există o dată fixă pentru el, la fel cum nu există o dată fixă pentru Paște, acesta fiind sărbătorit anual, într-o duminică, însă în date diferite. Astfel, în 2023, Paștele Catolic pică pe 9 aprilie, cu o săptămână înainte de Paștele Ortodox.

ADVERTISEMENT

În cazul catolicilor Postul Mare, sau Postul Paștelui se ține în perioada 22 februarie – 8 aprilie. De cealaltă parte, Paștele Ortodox pică pe 16 aprilie în 2023, iar Postul Mare, sau Postul Paștelui, începe pe 22 februarie și durează până pe 15 aprilie, conform tradiției.

Cine sunt cei care nu au voie să țină post în Perioada Paștelui? Există niște categorii de persoane care sunt scutite de o astfel de regulă, conform deciziei luate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la data de 27 februarie 1956, în cadrul unei ședințe.

ADVERTISEMENT

Astfel, nu trebuie să țină post femeile însărcinate și cele care alăptează, dar nici copiii care sunt mai mici de șapte ani. De asemenea, scutiți de Postul Mare sunt și copiii care au între 7-12 ani, dar și credincioșii care au diverse afecțiuni medicale, indiferent de vârstă.

Ce mai trebuie să știm despre Postul Paștelui? Spre deosebire de Postul Crăciunului, care este unul mult mai ușor, dar și mai scurt, în perioada Postului Mare avem doar două zile cu dezlegare la pește. Este vorba despre ziua de 25 martie, când sărbătorim Praznicul Bunei Vestiri, dar și de Florii, adică în duminica dinaintea Paștelui.

ADVERTISEMENT

Credința populară mai spune și că Postul Mare este împărțit în două perioade. Este vorba despre Postul Păresimilor, care se întinde din prima zi a postului și până în Duminica de Florii, iar cea de a doua perioadă este Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, adică Săptămâna Mare.

Ce nu au voie să facă credincioșii în Postul Paștelui

Ce nu au voie să facă toți credincioșii care țin post în următoarele 40 de zile? În primul rând, există restricții la toate alimentele care provin de la animale. Astfel, în perioada Postului Mare nu se consumă lapte, brânză, ouă, carne și nici măcar pește, decât în zilele cu dezlegare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru că postul nu înseamnă doar o curățare fizică ci și una spirituală, credincioșii trebuie să se roage în următoarele 40 de zile, să fie mai buni și să evite certurile în timp ce țin Postul Mare, adoptând astfel o atitudine mai spirituală, care le va purifica sufletul, scrie crestinortotodox.ro.

Tot în Postul Paștelui sunt interzise diverse evenimente. Asfel, nimeni nu are voie să organizeze nunți sau botezuri până după Paște și de asemenea nu se țin nici petreceri și nu se organizează nici zile de naștere. Conform tradiției, distracțiile de acest fel sunt interzise în perioada Postului Mare, iar cei care le organizează comit un mare păcat.

Totodată, cu doar câteva zile înainte de sfârșitul Postului Paștelui, credincioșii ce l-au ținut sunt nevoiți să se spovedească, iar mai apoi urmează să fie împărtășiți. Acest lucru se face în general în Săptămâna Mare, înainte de Înviere, care la rândul ei este încărcată de nenumărate tradiții și obiceiuri. 

ADVERTISEMENT