News

Închiriau mașini de lux și le dezmembrau. Modul incredibil în care acționa o rețea de hoți din București

Închiriau mașini de lux și le dezmembrau, fără ca nimeni să bănuiască nimic, însă au fost prinși în cele din urmă de polițiști.
16.03.2023 | 10:04
Inchiriau masini de lux si le dezmembrau Modul incredibil in care actiona o retea de hoti din Bucuresti
Mașini de lux închiriate și dezmembrate. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Închiriau mașini de lux și le dezmembrau, însă au fost prinși în cele din urmă de polițiști. Prejudiciul cauzat e de peste 75.000 de euro, potrivit anchetatorilor. Au fost făcute deja mai multe percheziții și au fost aduse la audieri cinci persoane.

Închiriau mașini de lux și le dezmembrau

Hoții închiriau cu acte false mașini de lux de la firme specializate, după care le vindeau la dezmembrări. Polițiștii de la Serviciul Furturi de Autovehicule din cadrul Poliției Capitalei au făcut patru percheziții domiciliare în Ilfov și au adus la audieri cinci persoane. În acest dosar persoanele sunt anchetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, conform Stiri pe Surse.

ADVERTISEMENT

”În fapt, din noiembrie 2022 și până în prezent, mai multe persoane ar fi indus în eroare firme de rent-a-car din Capitală și din județele Constanța și Cluj, constând în aceea că, în urma încheierii contractelor de închiriere a autovehiculelor, ar fi folosit acte de identitate false, cu scopul de a intra în posesia mașinilor și a le valorifica”, au transmis anchetatorii.

”Din cercetări, s-a stabilit că bănuiții ar fi identificat pe internet anunțuri de închirieri autoturisme de lux, după care ar fi contactat telefonic reprezentanții societății de închirieri, recomandându-se cu identitate falsă, apoi, ar fi pus la dispoziție fotocopii ale cărții de identitate și ale permisului de conducere pe numele fals.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ar fi solicitat fotografii cu autoturismele și efectuarea plății în numerar. Imediat ce autoturismele intrau în posesia bănuiților, acestea ar fi fost verificate cu un sistem de detectare pentru aparate GPS și erau demontate, apoi ar fi fost transportate și valorificate la centre de dezmembrări auto de pe raza județelor Prahova, Buzău și Ilfov”, a completat IPJ Ilfov.

Polițiștii au stabilit că prejudiciul cauzat e de 75.000 de euro, iar trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore. Doi indivizi au fost deja arestați preventiv pentru 30 de zile, în consecință. Cercetările continuă sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 20 de ani, media mașinilor furate în România era de 4-5 mașini pe zi, însă în 2022 media a scăzut semnificativ la o singură mașină pe zi. Specialiștii au făcut o statistică și au arătat ce marcă de mașină e cea mai căutată de hoți, în speranța că posesorii unor astfel de autoturisme vor fi mai precauți.

Așadar, cele mai furate mașini din România sunt cele marca BMW, Dacia și Volkswagen. Surprinzător, sau nu, cel mai furat autoturism în țara noastră în 2022 a fost Dacia Logan, însă au fost furate peste 40 de mașini Dacia, printre care Dokker, Lodgy sau Dacia 1310 sau Nova, Duster și Sandero.

ADVERTISEMENT

Pe locul doi în top se află cunoscutul brand BMW, fiind vorba de 42 de astfel de autoturisme furate. BMW X5 și X6 au fost ”victimele” preferate ale hoților. Între timp, VW Golf și Passat, în special modelele fabricate între 2001-2008, au fost pe locul trei în preferințele hoților. Dintre cele mai noi modele de Volkswagen se numără un WV T-Cross. Pe lista mașinilor furate s-au mai înscris mărcile Audi, Ford, Mercedes, Opel sau Fiat.

ADVERTISEMENT