News

Închisoarea din care au evadat sute de deținuți periculoși: “Nimeni nu va fi cruțat”

Sute de deținuți periculoși au evadat din Penitenciarul Național din Haiti, după ce găști înarmate au luat cu asalt această închisoare și și-au eliberat ”frații”.
03.03.2024 | 22:55
Inchisoarea din care au evadat sute de detinuti periculosi Nimeni nu va fi crutat
Închisoarea din care au evadat sute de deținuți periculoși: “Nimeni nu va fi cruțat”. Foto: Sky News
ADVERTISEMENT

Polițiștii se plâng că evadarea în masă din penitenciarul din capitala Port-au-Prince poate duce la un adevărat dezastru. Sindicaliștii din Poliție au cerut, oficial, pe X, tuturor polițiștilor din oraș să pună mâna pe armă pentru a menține controlul asupra penitenciarului, pentru că ”nimeni nu va fi cruțat”.

Închisoarea din care au evadat sute de deținuți periculoși

Așadar, evadații se vor răzbuna cu siguranță pe oamenii legii și pe cetățenii nevinovați, dacă vor avea șansa. ”Suntem terminați. Nimeni nu va fi cruțat în capitală, pentru că vor fi 3.000 de bandiți în plus acum eficienți”, transmite sindicatul. Noul șir de violențe din Haiti a început acum câteva zile, conform autorităților.

ADVERTISEMENT

Infractorii au atacat secții de poliție, precum și Aeroportul Internațional și Penitenciarul Național, iar situația ar fi fără precedent într-o țară obișnuită cu violențele. Liderul bandiților din Haiti, Jimmy Cherizier, poreclit Barbecue, a anunțat că vrea să-l înlăture de la putere pe premierul Ariel Henry.

Cherizier este un fost ofițer de Poliție, însă a ajuns acum să conducă o alianță de bande, astfel că Națiunile Unite și Departamentul Trezoreiei Statelor Unite l-au sancționat deja. ”Cerem Poliției Naționale haitiene și armatei să își asume responsabilitatea și să îl aresteze pe Ariel Henry.

ADVERTISEMENT

Încă o dată, populația nu este inamicul nostru, grupurile armate nu sunt inamicul vostru. Arestați-l pe Ariel Henry pentru eliberarea țării. Cu aceste arme, vom elibera țara, iar aceste arme vor schimba țara”, a declarat Jimmy Cherizier. Henry este contestat din cauza guvernării slabe, astfel că populația se află undeva la mijloc în acest conflict.

Haiti este o țară în pragul colapsului din cauza bandelor de infractori

Cel puțin patru persoane au murit și mai multe secții de Poliție au fost incendiate în ultimele zile, conform surselor Sky News. Între timp, pe aeroportul din Port-au-Prince toate zborurile au fost anulate, din cauza atacurilor armate și schimburilor de focuri din zonă. Violențele au izbucnit din nou în timp ce premierul se află în vizită în Kenya, iar acum bandele controlează mare parte din Capitală.

ADVERTISEMENT

Peste 300.000 de oameni au părăsit deja orașul, populația civilă fiind terorizată în ultima perioadă de infractori, iar omorurile, răpirile, incendiile și violurile sunt la ordinea zilei. Doar în ianuarie 2024 aproximativ 1.100 de oameni au fost uciși sau răpiți, astfel că ONU a transmis că a fost cea mai violentă lună din ultimii doi ani.

Statul Haiti a rămas fără oficiali aleși în guvernul său încă din ianuarie 2023. Stabilitatea politică a țării rămâne incertă, deoarece prim-ministrul Ariel Henry ar putea folosi violența în curs ca motiv pentru a amâna din nou alegerile, astfel că nimeni nu știe care va fi viitorul țării.

ADVERTISEMENT

Mai mult de jumătate dintre haitieni suferă de insecuritate alimentară cronică, iar 22% dintre copii sunt subnutriți cronic. Exacerbând criza foametei din Haiti, prețurile alimentelor au fost cu 23% mai mari în iunie 2022, comparativ cu iunie 2021. Așadar, o țară aflată în pragul dezastrului, dacă nu e deja acolo.

ADVERTISEMENT