News

Incident cu o aeronavă Spartan a Forţelor Aeriene Române. Unul dintre motoare s-a defectat în timpul zborului

O aeronavă militară Spartan a aterizat pe aeroportul Otopeni după ce a semnalat defecțiuni la un motor. MApN a deschis o anchetă
24.07.2023 | 13:30
Incident cu o aeronava Spartan a Fortelor Aeriene Romane Unul dintre motoare sa defectat in timpul zborului
Ministerul Apărării Naționale a deschis o anchetă Sursa foto: Forțele Aeriene Române
ADVERTISEMENT

Aeronava C-27J Spartan efectua luni un zbor de rutină pe traiectul Câmpia Turzii – Otopeni. În jurul orei 7.30, echipajul a raportat funcționarea defectuoasă a motorului stâng.

Aeronavă militară, aterizare pe Otopeni cu un motor oprit

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a informat că echipajul aeronavei C-27J Spartan a aplicat ”procedurile standard prevăzute pentru această situaţie în normele de exploatare a aeronavei, oprind motorul stâng”.

ADVERTISEMENT

”Aeronava a aterizat în siguranţă pe aeroportul de destinaţie, Otopeni, în jurul orei 8,00, fără a fi declarată situaţie de urgenţă şi fără a fi nevoie de intervenţia echipajelor specializate de la sol.

La bordul aeronavei se aflau şapte militari – trei membri ai echipajului şi patru pasageri, care au aterizat fără probleme.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu procedurile în vigoare, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene a numit o comisie de cercetare a acestui eveniment de zbor, pentru a stabili cauzele producerii acestuia”, mai precizează MApN.

MApN are 7 avioane C-27J Spartan

C-27J Spartan este un avion proiectat şi construit de Alenia Aeronautica, potrivit site-ului Forțelor Aeriene Române. ”Avionul C-27J este un aparat remarcabil în clasa din care face parte, cu capacitate manevrieră şi tactică superioară.

ADVERTISEMENT

Este destinat să execute misiuni tactice, în operaţii de menţinere a păcii şi umanitare asigurând transportul aerian direct în teatru, ziua şi noaptea”, mai precizează sursa citată.

MApN are în dotare 7 avioane C-27J Spartan achiziționate de la producătorul italian Alenia printr-un contract semnat în decembrie 2007, la valoarea de 217 milioane euro, aeronavele fiind livrate în perioada 2010-2015.

ADVERTISEMENT

”Compania Națională Romtehnica, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MapN) și care acționează ca interfață între industria românească de apărare și partenerii externi ai acesteia, a încheiat un acord-cadru pe 7 ani cu cei de la Leonardo SpA, de modernizare a sistemului de avionică al aeronavelor C-27J din dotarea MApN. Valoarea totală a acordului-cadru este de 88,7 milioane euro plus TVA”, scrie profit.ro.

ADVERTISEMENT