News

Noul ministru german al apărării, privit cu circumspecție de aliații din NATO. Care ar fi conexiunile sale cu Rusia

Guvernul Germaniei l-a numit, marți, pe Boris Pistorius ministru al apărării. Aliații occidentali așteaptă poziția sa în problema livrării de tancuri Ucrainei.
18.01.2023 | 18:57
Noul ministru german al apararii privit cu circumspectie de aliatii din NATO Care ar fi conexiunile sale cu Rusia
Boris Pistorius își va începe mandatul joi Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Boris Pistorius este considerat un politician priceput, dar, intrând pe o scenă mondială în care Ucraina este în război, el poate reprezenta un risc pentru cancelarul Olaf Scholz.

Boris Pistorius, în fața primului test important ca ministru al apărării

Deși Pistorius a fost lăudat pentru cei nouă ani în care a condus Ministerul de Interne din Saxonia Inferioară, nu are experiență în domeniul afacerilor externe sau al securității globale. Pentru aliații Germaniei, tranziția ar putea fi la fel de deconcertantă.

ADVERTISEMENT

Se cunosc puține lucruri despre opiniile sale cu privire la cele mai importante întrebări ale zilei, de la cheltuielile militare în cadrul NATO la viziunea sa asupra viitoarei abordări a Germaniei față de Rusia, scrie The New York Times.

Alegerea lui Pistorius nu a fost doar neașteptată, ci și riscantă pentru un cancelar care a declarat că țara sa trebuie să își regândească în mod fundamental poziția militară.

ADVERTISEMENT

Primul mare test pentru Pistorius este deja aici.

Săptămâna aceasta, se intensifică presiunea pentru ca Germania să livreze tancurile sale Leopard 2 Ucrainei sau cel puțin să permită altor țări europene să facă acest lucru. Deoarece tancurile de luptă sunt fabricate în Germania, un astfel de transfer necesită aprobarea Berlinului. Se așteaptă ca o decizie ar putea fi luată până la sfârșitul săptămânii.

Joi, în aceeași zi în care Pistorius își va începe mandatul de ministru al apărării, omologul său american, Lloyd Austin, este așteptat la Berlin pentru discuții. Apoi, vineri, membrii Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, condus de SUA, se vor întâlni la baza aeriană Ramstein din Germania.

ADVERTISEMENT

În prima sa declarație publică după ce a fost numit în funcție, Pistorius, în vârstă de 62 de ani, a semnalat că este pregătit să răspundă așteptărilor.

“Vreau să fac forțele armate germane puternice pentru vremurile care ne așteaptă”, a declarat el marți jurnaliștilor. “Înțeleg semnificația acestei sarcini într-un astfel de moment.”

ADVERTISEMENT

Până acum, Germania a fost prudentă în ceea ce privește aprobarea trimiterii de tancuri grele Leopard, din cauza îngrijorărilor că o astfel de mișcare ar putea fi considerată o escaladare a războiului. Alte țări care dețin astfel de tancuri au nevoie, de asemenea, de aprobarea Berlinului înainte ca acestea să poată fi transmise unei alte țări.

Parcursul politic al lui Boris Pistorius

Pistorius, în vârstă de 62 de ani, care și-a încheiat serviciul militar la începutul anilor 1980, este ministru de interne în Saxonia Inferioară din 2013 și în această funcție a lucrat cu forțele armate.

La fel ca și cancelarul Olaf Scholz, el a candidat la conducerea partidului social-democrat (SPD) în 2019 – amândoi au pierdut – și este cunoscut pentru că adoptă o poziție dură în ceea ce privește problemele de securitate.

Scholz l-a descris ca fiind un prieten și un bun politician. “Este o persoană cu foarte multă experiență în politica de securitate, care a cooperat deschis și îndeaproape în rolul său anterior cu Bundeswehr și care posedă forța și calmul de care este nevoie pentru o sarcină atât de mare”, a spus el, citat de Reuters.

Pistorius a avut o relație cu Doris Schroeder-Kopf, fosta soție a fostului cancelar Gerhard Schroeder. Schroeder a atras critici ascuțite atât din interiorul Germaniei, cât și din străinătate, pentru legăturile sale strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

Pistorius a fost, de asemenea, membru al grupului de prietenie germano-rus din Camera superioară a parlamentului Bundesrat, înainte ca acesta să fie dizolvat în aprilie.

Cu toate acestea, el a condamnat în mod clar ceea ce a numit “atacurile brutale” ale Rusiei asupra Ucrainei. În luna mai, el a declarat că simpatizanții ruși nu trebuie să glorifice războiul pe străzile germane.

“Este intolerabil când sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, victoria aliaților și eliberarea Europei sunt asociate cu războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei”, a spus el.

Viitorul ministru preia funcția într-un moment crucial, supervizând o modernizare a forțelor armate germane, având la dispoziție un fond special de 100 de miliarde de euro, care a fost convenit în grabă după invazia Rusiei în Ucraina.

După decenii de investiții insuficiente, echipamentele germane, inclusiv tancurile de infanterie Puma, care au fost scoase din uz după ce au fost găsite probleme în cadrul unui exercițiu militar, sunt în centrul atenției. Scholz a semnalat o schimbare de politică, promițând să crească cheltuielile pentru apărare la peste 2% din producția sa economică.

ADVERTISEMENT