Sport

Incident extrem de grav înainte de CM de fotbal feminin. Sunt trei morți

Cu doar câteva ore înainte de primul meci de la CM de fotbal feminin a avut loc un atac armat la Auckland soldat cu trei morți și șase răniți.
20.07.2023 | 10:34
Incident extrem de grav inainte de CM de fotbal feminin Sunt trei morti
Cu doar câteva ore înainte de primul meci de la CM de fotbal feminin a avut loc un atac armat la Auckland soldat cu trei morți și șase răniți. Sursă foto: bloomberg.com
ADVERTISEMENT

La turneul final din Australia și Noua Zeelandă, care se va desfășura în perioada 20 iulie – 20 august, se află prezente și două românce. Este vorba de arbitrul Iuliana Demetrescu și de asistentul Mihaela Țepusă.

Trei morți într-un incident armat înainte de CM de fotbal feminin

CM de fotbal feminin a început cu o adevărată dramă, după ce trei persoane au murit și alte șase sunt rănite după un incident armat petrecut la Auckland, cel mai mare oraș din Noua Zeelandă, cu doar câteva ore înainte de meciul de deschidere al competiției, în care naționala țării gazdă întâlnește Norvegia.

ADVERTISEMENT

Conform L’Equipe, un bărbat înarmat cu o puşcă cu pompă a deschis focul în jurul orei locale 07:30 (22:30 în România) pe un şantier de construcţii aflat în apropierea hotelului în care este cazată reprezentativa Norvegiei.

”S-a deplasat prin şantier descărcând arma pe măsură ce înainta. Când a ajuns la nivelurile superioare ale clădirii, bărbatul s-a închis într-un lift. S-au tras focuri de armă, iar el a fost localizat la scurt timp după aceea. Bărbatul a fost găsit ulterior mort.

ADVERTISEMENT

Nu a fost identificată nicio motivaţie politică sau ideologică pentru împuşcături şi, prin urmare, nu a existat niciun risc pentru securitatea naţională. Nu va exista nicio schimbare a nivelului de ameninţare la adresa securităţii Noii Zeelande, dar va exista o prezenţă sporită a poliţiei în oraş”, a declarat premierul neo-zeelandez Chris Hipkins, care a precizat că CM de fotbal feminin se va desfășura conform planului.

FIFA confirmă că turneul final nu va fi afectat de incident

”Un agent a fost împuşcat în timp ce încerca să se lupte cu atacatorul, iar patru civili au răni de gravitate moderată până la critică. Suspectul se afla sub arest la domiciliu, dar avea o scutire pentru a lucra pe şantierul de construcţii unde au avut loc împuşcăturile, iar incidentul probabil are legătură cu munca sa acolo.

ADVERTISEMENT

Bărbatul avea antecedente de violenţă în familie, dar nu a existat nimic care să sugereze că prezenta un risc de nivel ridicat. Individul nu avea un permis de port-armă”, a spus și comisarul poliţiei neo-zeelandeze, Andrew Coster.

”FIFA transmite cele mai profunde condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor care și-au pierdut viața în urma incidentului de azi dimineață din Auckland, Noua Zeelandă. Meciul de deschidere de la Eden Park se va desfășura așa cum a fost planificat”, se arată într-un comunicat al FIFA.

ADVERTISEMENT

Imediat după incident, președintele Gianni Infantino și secretarul general al FIFA, Fatma Samoura, au luat legătura cu autoritățile din Noua Zeelandă, dar și cu echipele participante la turneul final și care se aflau în apropierea acestui incident.

Fotbalul feminin este într-o continuă ascensiune, iar marile cluburi din Europa au început să-şi finanțeze puternic echipele feminine. Investiţiile tot cresc, iar FIFA s-a angajat să ofere o sumă strategică pentru dezvoltare, de 1 miliard de dolari, pentru perioada 2019-2022!

ADVERTISEMENT