News

Incident grav în Serbia: un tren cu amoniac a sărit de pe șină. Zeci de persoane au ajuns la spital

Dezastru în Serbia, acolo unde un tren încărcat cu amoniac a deraiat iar substanța s-a scurs, provocând intoxicarea a zeci de oameni.
26.12.2022 | 09:42
Incident grav in Serbia un tren cu amoniac a sarit de pe sina Zeci de persoane au ajuns la spital
Un tren încărcat cu amoniac a deraiat în Serbia / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Autoritățile din regiunea Pirot, în sud-estul Serbiei, au intrat în alertă după ce trenul a sărit de pe șine iar din vagonul-cisternă a început să se scurgă amoniacul.

Autoritățile au declarat stare de urgență după ce un tren cu amonicac a deraiat în Serbia

Potrivit informațiilor oficiale, cel puțin 51 de persoane au fost intoxicate iar unele au ajuns la spital, pentru a primi îngrijiri medicale.

ADVERTISEMENT

Primarul Vladan Vasic a declarat că autoritățile iau situația în serios și că au declarat starea de urgență, prima măsură fiind aceea de închidere preventivă a școlilor, informează AFP.

Incidentul s-a produs duminică seara. Trenul venea din Bulgaria, însă motivele pentru care a deraiat nu sunt foarte clare.

ADVERTISEMENT

Oamenii, rugați să rămână în case

Din fericire, locul de producere a incidentului a fost în afara zonei urbane, locuite de 60.000 de sârbi, pentru că urmările puteau fi mai grave.

Printre măsurile suplimentare luate de reprezentanți autorității locale s-a numărat și stabilirea unui perimteru de aproximativ patru kilometri în jurul locului accidentului, pentru a evita riscul unor intoxicații ulterioare.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, scurgerea de amoniac în stare gazoasă în atmoferă s-ar putea dovedi extrem de nocivă pentru sănătatea oamenilor. Duminică seara, ministerul sârb de interne a făcut apel la cetățeni să rămână în propriile case, iar traficul a fost restricționat, scrie ziare.com

Nor alb, desupra orașului

Potrivit relatărilor unor martori, trenul a ieșit de pe șine iar vagonul care transporta amoniac a căzut în râul Nișava.

ADVERTISEMENT

În contact cu apa, substanța chimică a avut o reacție violentă și s-a transformat într-un nor alb, care s-a răspândit imediat în atmosferă. Acesta a fost luat de vânt și purtat pe deasupra orașului Pirot.

În afara persoanelor intoxicate, nu au mai existat și alți răniți. Scurgerile de amoniac gazos pot fi și foarte inflamabile, acesta provocând răniri grave sau chiar moartea.

În 2019, un alt tren cu amoniac s-a răsturnat în Serbia, iar autoritățile au fost nevoite să solicite evacuarea de urgență a 400 de persoane dintr-un sat de lână Niș, în sudul statului.

ADVERTISEMENT
Tags: