News

Oraşul Los Angeles, sufocat de homeleşi. Primarul a declarat stare de urgență din cauza oamenilor străzii

La nici o zi de la preluarea funcției, Karen Bass, noul primar al Los Angeles-ului a declarat criza persoanelor fără adăpost ca fiind o stare de urgență.
13.12.2022 | 12:00
Orasul Los Angeles sufocat de homelesi Primarul a declarat stare de urgenta din cauza oamenilor strazii
O femeie își curăță zona de camping de pe Spring Street, la o stradă de Primăria din Los Angeles Foto: Carolyn Cole / Los Angeles Times
ADVERTISEMENT

Prima zi de mandat a primarului Karen Bass nu a început la primărie, ci la Centrul de Operațiuni de Urgență, unde, flancată de oficiali aleși, a declarat criza persoanelor fără adăpost ca fiind o stare de urgență.

Criza persoanelor fără adăpost declarată stare de urgență în Los Angeles

Măsura, care va necesita aprobarea Consiliului Local, îi oferă posibilitatea de a crea mai rapid noi locuințe provizorii și de a elabora un plan pentru a-i muta pe cei mai vulnerabili cetățeni din Los Angeles de pe străzi, pe măsură ce se instalează vremea de iarnă.

ADVERTISEMENT

Bass s-a întâlnit cu directorii generali ai departamentelor orașului, spunându-le să vină cu soluții pentru ca guvernul să devină mai eficient și mai receptiv atunci când abordează problema persoanelor fără adăpost.

“Trebuie să aducem oamenii la interior mai repede și o vom face”, a spus ea. “Trebuie să construim locuințe mai repede, și o vom face. Trebuie să coordonăm adăposturile și serviciile, și o vom face. Trebuie să avem o coordonare între oficialii și departamentele orașului, și o vom face, pentru că facem lucrurile diferit.”

ADVERTISEMENT

Declararea stării de urgență conferă primarului puterile suplimentare. Ea are capacitatea de a acorda mai rapid bani furnizorilor care se ocupă de persoanele fără adăpost, de a aproba închirierea de clădiri și de a accelera procesele de reglementare și de autorizare.

Deși ar putea, de asemenea, să rechiziționeze proprietăți pentru a oferi locuințe, ea a declarat pentru Los Angeles Times că nu va face acest lucru deoarece “ajungi să fii blocat în instanță la nesfârșit. Caut cea mai rapidă cale de a face acest lucru”.

ADVERTISEMENT

Nu este clar cât va costa această stare de urgență, dacă va fi aprobată, sau câte unități de locuințe provizorii intenționează Bass să creeze imediat. Cea mai recentă numărătoare a constatat că aproximativ 41.000 de persoane sunt fără adăpost în orașul Los Angeles, dintre care aproximativ 28.000 sunt sub cerul liber.

Karen Bass, prim femeie primar a orașului

Karen Bass a depus duminică jurământul în calitate de prima femeie primar al orașului Los Angeles, marcând o altă realizare istorică în cariera sa.

ADVERTISEMENT

Kamala Harris – prima femeie și prima femeie de culoare care a devenit vicepreședinte – a fost cea în fața căreia Bass a depus jurământul la Primăria din Los Angeles.

Bass și-a axat remarcile de duminică pe planurile sale de a rezolva criza de locuințe din oraș.

“Astăzi, prea mulți locuitori nu au altă opțiune decât să se înghesuie mai multe familii într-o singură casă și să aibă mai multe locuri de muncă doar pentru a plăti cu greu chiria”, a spus Bass.

“În mod tragic, orașul nostru și-a câștigat coroana rușinoasă de a găzdui cele mai aglomerate cartiere din țară – Pico Union, South L.A., East L.A., East Valley”, a adăugat ea. “Iar noi, locuitori din Los Angeles, ne cunoaștem misiunea – trebuie să construim locuințe în fiecare cartier.”

Deși miliarde de dolari din banii statului, ai orașului și ai districtului sunt direcționați către unități de locuințe provizorii și permanente, construcția a avansat lent.

Cea mai recentă numărătoare a măsurat o creștere de 1,7% a numărului de persoane fără adăpost față de ultima numărătoare din 2020.

ADVERTISEMENT
Tags: