News

Incidentul bizar care a făcut înconjurul lumii. A bătut Nikita Hrușciov cu pantoful în masă la ONU?

Acum șase decenii, Nikita Hrușciov s-ar fi enervat atât de tare încât a bătut cu pantoful în masă, în timpul unei ședințe a Adunării Generale a ONU.
12.10.2021 | 08:00
Incidentul bizar care a facut inconjurul lumii A batut Nikita Hrusciov cu pantoful in masa la ONU
Incidentul bizar care a făcut înconjurul lumii. A bătut Nikita Hrușciov cu pantoful în masă la ONU? Sursa foto: Bundesarchiv, Bild 183-B0628-0015-035 / Heinz Junge / CC-BY-SA 3.0, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

De-a lungul istoriei, oamenii politici au reușit să ofere publicului diverse momente memorabile, iar unele au avut la bază situații cel puțin ciudate.

Protagonistul unuia dintre aceste momente ce au intrat în istorie după ce au făcut înconjurul lumii este Nikita Hrușciov, fost lider sovietic.

ADVERTISEMENT

A fost prim-secretar al Partidului Comunist al URSS între 1953 și 1954, iar undeva în a doua parte a șefiei peste Uniunea Sovietică, s-a enervat ceva mai tare decât ar fi trebuit.

Un incident de acest fel, aparent banal, se transformă radical atunci când aflăm că Hrușciov s-a enervat în timpul unei ședințe de plen a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

ADVERTISEMENT

Poate că nici asta n-ar fi fost atât de grav dacă Hrușciov n-ar fi bătut cu propriul pantof în pupitrul la care era așezat în ziua de 12 octombrie 1960.

La momentul respectiv, la prezidiu se afla Lorenzo Sumulong, membru al delegației filipineze, care vorba despre ”popoarele din Europa de Est și nu numai, care au fost private de exercitarea liberă a drepturilor civice și politice, care au fost înghițite, să spunem așa, de către Uniunea Sovietică.”

ADVERTISEMENT

Hrușciov s-a alăturat neinvitat pe podiumul de pe care vorbea Sumulong, l-a ”expediat” pe filipinez cu un gest din mână și a început să-și susțină propria cauză, jignindu-l pe Lorenzo Sumulong în diverse feluri. Printre altele, l-a făcut ”ticălos, marionetă și lacheu.”

Desigur, Nikita Hrușciov a fost trimis ”înapoi în bancă” de către Frederick Boland, președintele Adunării, însă liderul sovietic a continuat să-și verse nervii, de data aceasta pe propriul pupitru.

ADVERTISEMENT

Conform unor surse, Hrușciov ar fi dat cu pumnii în masă în semn de protest, în vreme ce reprezentantul filipinez a continuat să susțină discursul. La un moment dat, rusul s-ar fi descălțat de un pantof și ar fi început să bată cu el în masă.

Alte surse spun că lucrurile s-ar fi întâmplat în altă ordine. Inițial, Hrușciov a bătut cu pantoful în pupitru, iar apoi a mers pe podium pentru a protesta.

Pantoful n-a fost singurul obiect care a lovit un birou în acea zi. Scandalul a degenerat în plenul Adunării Generale a ONU – chiar și Eduard Mezincescu, fost viceministru de externe al României a început să-i atace pe Sumulong și pe Boland, până când i-a fost tăiat microfonul.

Scena s-a încheiat cu Frederick Boland, care a suspendat ședința lovind cu ciocanul atât de tare în birou, încât ciocanul s-a rupt în două.

A dat sau n-a dat Hrușciov cu pantoful în masă?

Informațiile despre Hrușciov care lovește cu pantoful în masă par să fie destul de certe și concluzia ar putea fi una singură: într-adevăr, liderul sovietic s-a impus lovind cu încălțămintea în pupitru.

Totuși, e posibil ca povestea pe care o citim acum cu amuzament să fie, de fapt, o variantă mult mai ”înflorită” a ceea ce s-a întâmplat. Sigur, orice ”poveste pescărească” are și un sâmbure de adevăr, iar Hrușciov chiar și-a folosit pantoful.

Sunt mai multe elemente care sugerează că lovirea cu pantoful în masă n-a avut loc, de fapt.

Politologul William Taubman a intervievat câțiva martori oculari ai incidentului, iar aceștia au spus că Hrușciov, într-adevăr, și-a fluturat pantoful în aer, dar că nu a lovit cu el.

În plus, nu există dovezi fotografice sau video care să ateste această lovitură în pupitru. NBC și CBC au căutat în propriile arhive, dar nu au găsit nicio înregistrare a evenimentului. Există, totuși, o fotografie în care Nikita Hrușciov apare cu pantoful așezat pe masă.

Dacă ai văzut pe internet o imagine în care Hrușciov apare ținând în mână un pantof, ca și cum l-ar lovi de masă, trebuie să știi că este vorba despre un fals. Nu se știe cine este autorul, dar acesta a vrut să ofere ”susținere” pentru scenariul povestit și cunoscut în memoria colectivă.

Referitor la dovezile fotografice a comentat și John Loengard, fost editor foto la revista Life, care spune că Hrușciov nu a dat cu pantoful în masă, deși a vrut să o facă. Acesta spune că nimeni nu a surprins cu aparatele de fotografiat un astfel de moment pentru că el n-a existat – ar fi fost o gravă eroare pentru un fotograf profesionist să rateze un astfel de incident.

Și Nikita Hrușciov a vorbit despre acest incident, iar imediat după ședință a părut că se mândrește cu ieșirea sa. Reprezentanții unor state comuniste, aflați în sală, s-au arătat dezamăgiți sau jenați de incident, iar ani mai târziu, Hrușciov a fost criticat pentru ce a făcut. Desigur, după ce a fost înlăturat din funcția de conducere a URSS.

Propriile memorii ale lui Hrușciov, contrazise de realitate

În memoriile sale, Hrușciov vorbește despre incident, doar că are informațiile greșite. El afirma că a bătut cu pantoful în masă în timp ce critica regimul lui Francisco Franco, moment în care a fost apostrofat de un reprezentant al Spaniei. Discursul său, însă, avea loc pe 1 octombrie, nu pe 12.

Nepoata lui Hrușciov, Nina, a dat și ea o explicație a evenimentului despre care familia s-a ferit să vorbească mult timp. Pentru că și liderul sovietic era un om ca toți oamenii, pantofii noi pe care îi purta îl cam strângeau, așa că i-a descălțat.

A început să bată cu pumnul în masă atât de tare, încât i-a sărit ceasul de la mână. Când s-a aplecat după el, ar fi văzut și pantofii și așa i-a venit ideea de a lua unul pentru a lovi cu el în masă.

Serghei Hrușciov, fiul liderului comunist, spune că tatăl său nu s-ar fi descălțat intenționat. Gabaritul lui Nikita și dimensiunile reduse ale pupitrului l-ar fi împiedicat să se aplece și să se descalțe.

În 2002, însă, au apărut noi declarații ale unei angajate ONU, care spunea că Hrușciov și-ar fi pierdut pantoful după ce a fost călcat de un jurnalist, iar că ea a fost cel care i l-a înmânat înapoi. Pentru că Hrușciov n-a putut să se încalțe la loc, a păstrat pantoful lângă birou. Angajata susține că l-ar fi și văzut pe Hrușciov în timp ce bătea cu pantoful în masă.

La mai bine de șase decenii distanță de acest incident bizar, se pare că dovezile referitoare la această întâmplare nu sunt foarte solide. Hrușciov ba a dat cu pantoful în masă, ba l-a fluturat în aer, ba era descălțat, ba era încălțat, ba i-a sărit ceasul de la mână, ba una, ba alta. Imagini nu există din presupusul moment, iar martorii oculari au declarații pe alocuri contradictorii.

Iată că incidentul a devenit atât de popular, încât este primul lucru la care se gândește cineva atunci când aude numele lui Nikita Hrușciov.

Însă, acesta s-a remarcat și prin alte realizări, fiind de altfel primul lider al Uniunii Sovietice după moartea lui Stalin.

Hrușciov a condus URSS între septembrie 1953 și octombrie 1964, când a fost înlocuit de Leonid Brejnev, pe fondul nemulțumirilor tot mai mari legate de președinția sa. Hrușciov lua decizii de capul său și nu prea dădea dovadă de colegialitate în partid. Mai mult, nu ținea cont de procedurile CC-ului, cu toate că pe unele dintre ele chiar el le-a introdus.

ADVERTISEMENT