News

India iese la atac. Guvernul vrea să interzică referirile la ”varianta indiană” de coronavirus

Autoritățile indiene vor să interzică referirile de pe rețele sociale la ”varianta indiană” a Covid-19.
25.05.2021 | 18:07
India iese la atac Guvernul vrea sa interzica referirile la varianta indiana de coronavirus
ADVERTISEMENT

Autoritățile indiene luptă cu pandemia nu doar în spitale, ci și în mediul online. Guvernul a început să trimită scrisori mai multor rețele sociale, prin care le solicită să elimine conținutul care se referă la ”varianta indiană” a Covid-19.

Scrisoarea a fost redactată de către Ministerul Electronicii și Tehnologia Informației, iar conținutul său nu a fost făcut public, însă esențialul a apărut deja în online.

ADVERTISEMENT

Nu este clar, cel puțin momentan, către ce rețele sociale au trimis autoritățile din India această scrisoare. Cu toate acestea, e foarte posibil ca Facebook, Instagram și Twitter să fie principalele rețele pe care le vizează guvernul indian prin această scrisoare.

Destul de Recent, cele trei rețele sociale au fost somate să îndepărteze postări care critică statul în ceea ce privește gestionarea pandemiei.

ADVERTISEMENT

Guvernul indian critică asocierea țării cu varianta B.1.617 a coronavirusului

”Nu există o astfel de variantă (n.r. indiană) denumită științific astfel de către Organizația Mondială a Sănătății. OMS nu a asociat termenul ‘varianta indiană’ cu varianta B.1.617 a coronavirusului în niciunul dintre rapoartele sale” stipulează ministerul în scrisoarea trimisă către rețelele sociale, conform theverge.com.

Varianta coronavirusului despre care se vorbește acum a fost identificată în India anul trecut. OMS a clasificat această variantă, B.1.617 ca find una ce ridică îngrijorări globale. Există câteva dovezi care sugerează că această variantă ar fi mai contagioasă decât alte variante ale virusului SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Poate că India are o abordare prea dură în ceea ce privește cenzurarea informației despre coronavirus și variantele sale, însă raționamentul autorităților este unul solid.

OMS, dar și alte organizații de sănătate, alături de oameni de știință, critică obiceiul de referire la virusuri cu ”porecle” legate de specificul geografic. Acestea pot crea stigmă în rândul oamenilor și pot fi dăunătoare la nivel social.

ADVERTISEMENT

Ghidul OMS din 2015 cu privire la denumirea bolilor infecțioase descurajează folosirea numelor proprii, a numelor de locuri sau a numelor de specii de animale.

Cu toate acestea, convențiile actuale cu privire la denumirea acestor boli sunt destul de întortocheate, iar rezultatul final este unul dificil de înțeles sau de memorat de către oameni care nu au pregătire în domeniu.

Se pare totuși că OMS lucrează alături de virologi pentru a crea un nou standard de numire a virusurilor.

ADVERTISEMENT