News

Îndoieli asupra vaccinurilor rusești? Moscova reintră în lockdown. Autorizarea Sputnik V de către EMA, imposibilă până la sfârșitul anului

Moscova reintră în izolare pe măsură ce decesele provocate de Covid-19 se înmulțesc în Rusia, deși țara are la dispoziție patru vaccinuri autohtone.
22.10.2021 | 15:39
Indoieli asupra vaccinurilor rusesti Moscova reintra in lockdown Autorizarea Sputnik V de catre EMA imposibila pana la sfarsitul anului
ADVERTISEMENT

Criza Covid-19 din Rusia se adâncește, iar oficialii săi au început să admită deschis că țara se confruntă cu o iarnă îngrozitoare.

Autoritățile au raportat cel mai mare număr de cazuri zilnice și de decese de mai multe ori în ultimele zile și au înregistrat un record de 1.028 de decese oficiale miercuri.

ADVERTISEMENT

Moscova reintră în lockdown pentru zece zile

Moscova va impune un lockdown de 10 zile de săptămâna viitoare, în efortul de a reduce numărul de cazuri de Covid-19, a anunțat primarul orașului, în timp ce Rusia înfruntă cea mai gravă fază a pandemiei.

„În zilele următoare, vom atinge vârfuri istorice în cazurile Covid”, a scris Serghei Sobyanin pe blogul său, înainte de a anunța restricții stricte în perioada 28 octombrie – 7 noiembrie.

ADVERTISEMENT

„În această perioadă, activitatea tuturor întreprinderilor și organizațiilor de pe teritoriul orașului Moscova ar trebui suspendată”, a spus el, înainte de a sublinia câteva excepții limitate, relatează CNN.

La începutul acestei săptămâni, orașul a ordonat tuturor locuitorilor nevaccinați de peste 60 de ani, precum și persoanelor nevaccinate „care suferă de boli cronice” să rămână acasă timp de patru luni până la sfârșitul lunii februarie.

ADVERTISEMENT

Experții dau vina pe o campanie lentă de vaccinare, un sistem de sănătate copleșit și neîncrederea larg răspândită în guvern pentru situație.

Eforturile Rusiei de a reduce transmiterea virusului au fost serios îngreunate de un program de vaccinare slab. Doar aproximativ 30% din populație este complet vaccinată, într-o țară în care sunt disponibile patru vaccinuri autohtone.

ADVERTISEMENT

Marți, când țara a atins un alt record de decese Covid, Kremlinul și-a recunoscut responsabilitatea parțială pentru ratele scăzute de vaccinare.

„Desigur, nu s-a făcut tot ce trebuia făcut pentru a informa și explica inevitabilitatea și importanța vaccinării”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, jurnaliștilor. „Dar, în același timp, cetățenii țării noastre trebuie să ia o poziție mai responsabilă și să se vaccineze”, a adăugat el.

Decizia UE cu privire la vaccinul Sputnik V, „imposibilă” anul acesta

Este puțin probabil ca autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE să decidă dacă aprobă vaccinul rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V cel puțin până în primul trimestru al anului 2022, deoarece unele date necesare pentru revizuire încă lipsesc, relatează Reuters, care citează o sursă apropiată situației.

“O decizie EMA până la sfârșitul anului este acum absolut imposibilă”, a spus sursa citată, referindu-se la Agenția Europeană pentru Medicamente.

Dacă datele necesare vor fi primite până la sfârșitul lunii noiembrie, „atunci autoritățile de reglementare ar putea decide în primul trimestru al anului viitor”, a mai precizat acesta.

Era de așteptat ca EMA, care a lansat revizuirea oficială a vaccinului rusesc în martie, să decidă în mai sau iunie dacă să aprobe utilizarea vaccinului.

Rezultatele studiilor de fază III publicate în The Lancet în februarie au arătat că vaccinul este eficient în proporție de aproape 92%. Rusia a spus mai târziu că Sputnik V are o eficiență de aproximativ 83% împotriva variantei Delta.

Vaccinul este utilizat pe scară largă în Rusia și aprobat pentru utilizare în peste 70 de țări. Sursa citată de Reuters a declarat că nu există niciun motiv să ne îndoim de eficacitatea sau siguranța sa.

Institutul Gamaleya, care este supravegheat de ministerul rus al sănătății, a dezvoltat vaccinul și a supravegheat studiile clinice, în timp ce fondul suveran al Rusiei, Fondul Rus de Investiții Directe (RDIF), comercializează Sputnik V în străinătate.

Într-un răspuns, RDIF a spus că vaccinul său a arătat o eficacitate superioară și o imunitate de lungă durată în comparație cu vaccinurile ARNm și a reiterat că vaccinul său cu o singură doză „Sputnik Light” ar putea fi folosit ca rapel.

De asemenea, RDIF s-a plâns de ceea ce a numit atacuri de presă împotriva Sputnik V pe baza a ceea ce a spus că este o informație incorectă.

Alexei Kuznetsov, asistent al ministrului rus al sănătății, a declarat că ministerul finalizează documentele cerute de EMA și discută datele pentru vizitele la fața locului, care se așteaptă să aibă loc anul acesta.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând procesul de certificare al EMA pentru Sputnik V, a declarat că există dezacorduri tehnologice între autoritatea de reglementare și partea rusă cu privire la caracterul complet al documentelor și informațiilor transmise pentru înregistrare.

„Vorbim doar acum despre formalități tehnice și vor fi rezolvate”, a spus Peskov.

EMA a precizat că vaccinul rămâne în curs de revizuire continuă până când sunt disponibile dovezi suficiente pentru o cerere oficială de autorizație de introducere pe piață.

ADVERTISEMENT
Tags: