News

Industria din România care a fost ruinată de războiul din Ucraina. S-au pierdut sume imense

Industria din România care a fost afectată extrem de grav de războiul din Ucraina. Din 2022 până în prezent s-au pierdut sume uriașe.
05.02.2024 | 08:00
Industria din Romania care a fost ruinata de razboiul din Ucraina Sau pierdut sume imense
Care e industria din România lovită dur de războiul din Ucraina. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anul 2022, care a coincis cu începutul războiului din Ucraina, a afectat extrem de serios industria turismului din România. În toată această perioadă scursă de atunci, milioane de euro s-au pierdut.

Care e industria din România lovită dur de războiul din Ucraina

Invazia declanșată de armata lui Vladimir Putin în Ucraina a prăbușit pur și simplu industria turismului în Europa de Est. România și Polonia sunt printre cele mai afectate țări. În special Delta Dunării a fost evitată, datorită apropierii de zona de conflict.

ADVERTISEMENT

În acești doi ani de război, și industria hotelieră din România s-a confruntat cu uriașe provocări. Alte două aspecte au adus un număr mult mai mic de turiști în special la mare: valurile de scumpiri și tarifele ridicate practicate.

Din februarie 2022 până în prezent, vasele de croazieră care ajungeau în Portul Constanța au încetat să mai vină. De doi ani la rând se pierd milioane de euro. Pur și simplu nu mai sunt turiști străini dornici să cheltuie banii în zona țării noastre.

ADVERTISEMENT

Prin comparație, în anul 2014, zeci de mii de turişti la bordul a 70 de nave de croazieră au venit în Portul Constanţa. Din 2022, nicio navă maritimă de croazieră nu a mai poposit la acest cheu, notează Observator News.

Riscul uriaș de securitate de la Marea Neagră, acolo unde Rusia declanșează frecvente atacuri cu rachete și drone, i-a făcut pe operatori să se teamă să mai trimită vase cu turişti în zonă. Ei le reconfigurează traseul.

ADVERTISEMENT

Existau prea puţine obiective turistice fără porturile din Rusia şi din Ucraina. Nicio linie de croazieră nu îşi asumă să aducă nave cu 2, 3, 4 mii de pasageri atât de aproape de o zonă de conflict”, spune Vlad Popescu, director de vânzări la o agenție de croaziere pe mare.

Dată fiind situația de securitate de la noi, Istanbulul a devenit un punct de atracţie foarte bun. Aici se opresc turiștii. Ei nu mai vin către România sau Rusia ori Georgia.

ADVERTISEMENT

Milioane de euro pierdute de turismul românesc în ultimii doi ani

La o primă aproximare a pierderilor suferite, Cristian Bărhălescu, agent de turism, spune pentru sursa citată că peste 10 milioane de euro intrau în comunitate după vizitele turiștilor. Aceștia bani, utili pentru mai multe servicii, nu au mai apărut.

În 2023, erau anunțate 28 de nave maritime de pasageri programate să ajungă în zona Mării Negre. Din păcate, contextul geopolitic a determinat anularea acestor sosiri.

ADVERTISEMENT