News

Război în Ucraina, ziua 712. Rusia nu mai grațiază deținuții recrutați pentru a lupta împotriva Ucrainei. Update

Război în Ucraina, ziua 712. Autoritățile din Rusia nu-i mai lasă să plece acasă pe deținuții ruși decât la finalizarea războiului.
05.02.2024 | 12:40
Razboi in Ucraina ziua 712 Rusia nu mai gratiaza detinutii recrutati pentru a lupta impotriva Ucrainei Update
Război în Ucraina, ziua 712. Colaj Fanatik/ Foto Facebook
ADVERTISEMENT
05-02-2024
10:50

Deținuții ruși nu vor mai fi grațiați după șase luni de participare la războiul din Ucraina

Deţinuţii ruși care participau „voluntar” la Războiul din Ucraina nu se mai pot întoarce acasă decât după sfârşitul războiului, potrivit  BBC News.

Jurnaliștii de la BBC au scos la iveală o convorbire de pe rețeaua de socializare, Telegram, în care un bărbat pe nume Serghei, scrie că deţinuţi ruşi care luptă împotriva Ucrainei sunt trimişi în gruparea „Storm V”. Aceasta se desfășoară acum pe linia frontului la Zaporojie şi Bahmut.

„Înainte puteați face asta timp de șase luni și apoi urma eliberarea”, a scris Serghei despre deţinuţii aflați pe front. El a specificat și că aceștia nu mai au șanse să întoarcă acasă:  „Acum trebuie să staţi până la sfârşitul războiului”.

Ideea recrutării de deținuți ruși a fost concepută de fostul şef al grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, încă din vara lui 2022.

Război în Ucraina, ziua 712. Atacul Kievului asupra brutăriei din orașul Lisichansk, regiunea Lugansk, s-ar fi soldat cu 28 de morți, potrivit informațiilor transmise de Rusia. Printre victime se numără și un copil.

Război în Ucraina, ziua 712. 28 de morți în urma atacului din Lugansk, susțin rușii

Autoritățile de la Moscova susțin că ucrainenii ar fi atacat intenționat clădirea a cărei structură a fost distrusă în proporție de 65 la sută. Până acum, Kievul nu a oferit informații cu privire la aceste acuzații.

ADVERTISEMENT

„Căutările continuă la locul brutăriei. Aproximativ 65% din structura distrusă a fost demontată. Din păcate, 28 de persoane, inclusiv un copil, au murit”, a transmis Ministerul pentru Situații de Urgență din Rusia.

Alte zece persoane au fost salvate de sub dărâmături, așa cum informează autoritățile ruse. Orașul Lisichansk, din regiunea Lugansk, a fost cucerit de forțele Moscovei în urma luptelor din vara anului 2022.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii au respins 30 de atacuri lansate de ruși în Avdiivka

Pe de altă parte, Ucraina anunță că a respins 30 de atacuri lansate de ruși în direcția Avdiivka. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 66 de ciocniri militare pe front, mai spun ucrainenii.

De asemenea, Moscova a lansat două rachete și 65 de atacuri aeriene. Alte 53 de lovituri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă au vizat trupele Kievului, susține autoritățile din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat duminică trupele din localitatea Robotîne, din regiunea Zaporojie, pe care ucrainenii au eliberat-o în vara lui 2023. Liderul Kievului a oferit medalii soldaților aflați pe frontul din sud-estul țării.

„Regiunea Zaporojie. Robotîne. Amplasamentul celei de a 65-a brigăzi mecanizate. Am vorbit cu apărătorii, le-am mulţumit şi le-am înmânat distincţii de stat.

ADVERTISEMENT

Este o onoare să mă aflu astăzi aici. Să îi sprijinim pe luptători și să îi premiem. Ei se confruntă cu o misiune dificilă și critică de a respinge inamicul și de a apăra Ucraina”, a scris președintele Zelenski pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT