News

Război în Ucraina, ziua 674. Rusia, cel mai mare atac cu rachete și drone din ultimele luni: 27 de morți și 144 răniți. Update

Vladimir Putin declanșează iadul asupra Ucrainei. Cel mai mare atac cu rachete și drone din ultimele luni, sunt morți și răniți
29.12.2023 | 18:12
Razboi in Ucraina ziua 674 Rusia cel mai mare atac cu rachete si drone din ultimele luni 27 de morti si 144 raniti Update
Războiul din Ucraina se apropie de pragul celor 700 de zile. Sursa foto: Volodimir Zelenski/ Facebook
ADVERTISEMENT
29-12-2023
16:21

Bilanțul victimelor bombardamentelor rusești din Ucraina: 27 de morți și cel puțin 144 de răniți

Șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a prezentat vineri după-amiază bilanțul celui mai mare atac cu rachete și drone din ultimele luni lansat de Rusia.

Cel puțin 27 de civili au murit, după ce Rusia a lansat 122 de rachete și zeci de drone împotriva țintelor ucrainene. Alte 144 de persoane au fost rănite și un număr necunoscut de persoane încă sunt date dispărute sub tonele de moloz al clădirilor lovite, a declarat oficialul ucrainean.

O maternitate, blocuri de apartamente și școli se numără printre clădirile car au fost avariate în întreaga Ucraina. Forțele aeriene ucrainene au interceptat peste noapte majoritatea rachetelor balistice, de croazieră și a dronelor de tip Shahed, a mai anunțat Zalujnîi, citat de Sky News.

29-12-2023
09:52

Rusia a declanșat vineri un atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei

Rusia a declanșat vineri cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei din ultimele luni, ucigând zece persoane și rănind cel puțin alte 60, la Kiev, în sudul, vestul și estul țării, au declarat oficiali ucraineni.

Zeci de persoane au fost rănite, fiind raportate pagube la o maternitate din orașul central Dnipro și la clădiri din orașul vestic Liov, portul sud-estic Odesa și orașul estic Harkov. Două decese au fost confirmate în capitala Kiev, iar alte persoane ar fi prinse sub dărâmături într-un depozit avariat de căderile de moloz, a declarat primarul Vitali Kliciko pe mesageria Telegram.

Două persoane au fost ucise în orașul Odesa, port la Marea Neagră, și cel puțin 15 persoane au fost rănite, inclusiv doi copii, în urma loviturii rachetelor asupra unor clădiri rezidențiale, a declarat guvernatorul regional.

„Putem spune că a fost un atac masiv”, a declarat la televiziune Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene. Ucraina avertizează de săptămâni întregi că Rusia ar putea stoca rachete pentru a lansa o campanie aeriană majoră care să vizeze sistemul energetic al țării.

Anul trecut, milioane de oameni au fost lipsiți de energe electrică atunci când atacurile rusești au lovit rețeaua, scrie Reuters. Ministerul Energiei a raportat întreruperi de energie în patru regiuni după atacul aerian.

În regiunea Liov, care se învecinează cu Polonia, au fost confirmate impacturi la o instalație de infrastructură critică, a precizat biroul președintelui, refuzând să spună care dintre ele.

„Inamicul a vizat infrastructura socială și critică”, a declarat premierul Denis Șmîhal. Forțele aeriene au declarat că Rusia a folosit rachete hipersonice, de croazieră și balistice, care sunt extrem de greu de interceptat.

În timp ce Uniunea Europeană este tot mai aproape de a aproba un ajutor financiar semnificativ pentru Ucraina, după opoziția Ungariei, presa din Statele Unite scrie că Administrația Biden ia în vedere o schimbare majoră a strategiei față de Ucraina. De la sprijinul pentru a rezista în fața agresiunii Rusiei, Washingtonul ar căuta să sprijine Ucraina acum în lumina viitoarelor negocieri de pace cu Rusia.

Schimbare a strategiei la Washington

Publicația Politico a scris, citând surse din cadrul Administrației Biden dar și un diplomat european, că Washingtonul caută să își schimbe discret strategia, de la susținerea obiectivului Ucrainei de a obține o victorie totală asupra Rusiei la îmbunătățirea poziției acesteia într-o eventuală negociere pentru a pune capăt războiului.

ADVERTISEMENT

„Oficialii americani și europeni discută în prezent despre redistribuirea forțelor Kievului dinspre contraofensiva în mare parte eșuată a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski către o poziție defensivă mai puternică împotriva forțelor rusești din est, potrivit oficialului administrației și diplomatului european, și confirmat de un înalt oficial al administrației. Acest efort a implicat, de asemenea, consolidarea sistemelor de apărare aeriană și construirea de fortificații, obstacole din sârmă ghimpată și obstacole și șanțuri antitanc de-a lungul frontierei nordice a Ucrainei cu Belarusul”, scrie publicația americană care susține că această schimbare de strategie vine în contextul în care majoritatea republicană din Congres se opune unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina.

„Aceasta a fost teoria noastră în tot acest timp – singurul mod în care acest război se termină în cele din urmă este prin negociere. Vrem ca Ucraina să aibă cele mai puternice atuuri posibile atunci când vine vorba de asta. Vrem ca ei să fie într-o poziție mai puternică pentru a-și păstra teritoriul. Nu că îi descurajăm să lanseze noi ofensive”, spune oficialul american citat de Politico.

ADVERTISEMENT

O trecere la apărare ar putea da Ucrainei timpul necesar pentru a-l forța pe Putin să ajungă la un compromis acceptabil. “Este foarte probabil ca trecerea la o poziție defensivă să le permită ucrainenilor să economisească resurse, făcând în același timp ca un viitor progres rusesc să pară improbabil”, a declarat Anthony Pfaff, expert în informații la Colegiul de Război al Armatei SUA, coautor al unui studiu care a anticipat invazia lui Putin în Ucraina cu ani înainte ca aceasta să se întâmple.

Diplomatul european stabilit la Washington citat de Politico a declarat că Uniunea Europeană ridică, de asemenea, amenințarea de a accelera aderarea Ucrainei la NATO pentru “a-i pune pe ucraineni în cea mai bună situație posibilă pentru a negocia” cu Moscova.

ADVERTISEMENT

Acesta este un punct fierbinte pentru Putin, despre care se crede că este interesat în principal de un acord strategic cu Washingtonul în baza căruia Ucraina nu va intra în NATO. Administrația Biden continuă să susțină public că nu se negociază aderarea la NATO. “Președintele Biden a fost foarte clar că NATO va fi în viitorul Ucrainei”, a declarat John Kirby.

Într-un comentariu pe tema acestei știri, profesorul Rajan Menon, specialist în studii strategice la Universitatea Columbia, subliniază că oricum Kievul se mută într-o poziție defensivă în acest moment în condițiile în care trebuie să mobilizeze alți 500.000 de militari pentru o nouă ofensivă. Pe de altă parte, el subliniază că orice negociere este exclusă acum de către Vladimir Putin, care așteaptă rezultatul alegerilor din SUA din toamnă. „Va putea exista un acord de pace cu cedarea unor teritorii în viitor? Posibil, dar nu acum”, subliniază acesta.

ADVERTISEMENT

Ajutorul financiar din partea UE, tot mai aproape

Germania se așteaptă ca Uniunea Europeană să finalizeze un acord privind un pachet major de ajutor pentru Ucraina chiar și fără sprijinul Ungariei, a scris Bloomberg pe 28 decembrie, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Christian Wagner.

În cadrul unei conferințe de presă din 28 decembrie, Wagner ar fi declarat că Germania va oferi Ucrainei un ajutor militar în valoare de 8 miliarde de euro în anul următor. De asemenea, Germania va face “o campanie viguroasă” pentru un acord privind pachetul de sprijin UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în primele luni ale anului 2024, potrivit lui Wagner.

Wagner a precizat că “nu dorește să speculeze acum asupra modului în care ar putea fi organizat un astfel de sprijin”, întrucât acest lucru “necesită consultări suplimentare la Bruxelles”.

Liderii UE ar fi trebuit să ajungă la un consens privind viitoarea asistență financiară pentru Ucraina până la sfârșitul anului 2023, dar Ungaria a refuzat să susțină pachetul de finanțare pe patru ani. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la 15 decembrie că blocul speră să obțină unanimitatea, dar că sunt discutate și “alternative potențiale” înainte de următoarea reuniune a Consiliului UE.

Se pare că blocul ia în considerare un “plan B”, care ar implica un pachet bazat pe datorie în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru a finanța Ucraina și a evita veto-ul Ungariei. Într-un interviu acordat publicației Kyiv Independent la 19 decembrie, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că UE ar trebui să aprobe ajutorul financiar pentru Ucraina în cursul lunii următoare. “Totul este în mâinile Uniunii Europene, dar termenul care ne-a fost dat este până la sfârșitul lunii ianuarie”, a declarat Kuleba.

Pe de altă parte, Financial Times a scris joi că Statele Unite au avansat o propunere în cadrul G7 privind confiscarea rezervelor rusești de circa 300 de miliarde de dolari, bani care ar urma să ajungă în visteria Kievului.

„SUA, susținute de Marea Britanie, Japonia și Canada, au propus să avanseze cu lucrările pregătitoare, astfel încât opțiunile să fie gata pentru o potențială reuniune a liderilor G7 în jurul datei de 24 februarie, data ofensivei din 2022 a lui Vladimir Putin asupra Kievului.

Cele trei grupuri de lucru propuse de Washington ar urma să examineze aspectele juridice legate de confiscare; metoda de aplicare a unei astfel de politici și de atenuare a riscurilor; și opțiunile pentru a canaliza cel mai bine sprijinul acordat Ucrainei”, scrie publicația londoneză.

ADVERTISEMENT