News

Industria tutunului, pusă pe jar de parlamentari. Ţigările electronice, produsele cu nicotină şi cele din tutun încălzit vor fi supuse unor reglementări stricte

Comisia juridică din Senat va discuta marţi un pachet de legi care reglementează industria tutunului, fiind vizată inclusiv limitarea accesului minorilor la produsele din tutun.
09.10.2023 | 16:57
Industria tutunului pusa pe jar de parlamentari Tigarile electronice produsele cu nicotina si cele din tutun incalzit vor fi supuse unor reglementari stricte
Industria tutunului va fi reglementată printr-o serie de iniţiative legislative Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Industria tutunului se află în pragul unor transformări profunde, mai multe iniţiative legislative care vizează acest domeniu aflându-se în dezbaterea parlamentului. Propunerile vizează în primul rând protejarea minorilor, în scopul limitării accesului acestora la produsele din tutun, dar sunt și reglementări legate de produsele cu nicotină, produsele din tutun încălzit sau țigările electronice.

Industria tutunului susţine iniţiativa lui Alfred Simonis

Președintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a depus două proiecte de lege prin care cere interzicerea de la comercializarea către minori atât a băuturilor energizante, cât şi a ţigărilor electronice.

ADVERTISEMENT

“Acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuţii pe care le-am purtat în special cu reprezentanţi ai sistemului de învăţământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în şcoli. Uşurinţa cu care se pot procura aceste ţigări este uluitoare”, şi-a explicat deputatul PSD iniţiativa.

Propunerea lui Alfred Simonis a fost primită cu deschidere de reprezentanții industriei tutunului, iar Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România, consideră că ea este binevenită.

ADVERTISEMENT

“Produsele cu nicotină nu sunt destinate minorilor, iar Philip Morris International susține cu hotărâre măsurile care previn accesul minorilor la aceste produse, atât în magazinele fizice, cât și în mediu online. Din păcate, directiva europeană 2014/40/UE nu a fost transpusă corect și complet în legislația românească: din legea română lipsesc definiția țigaretelor electronice și interzicerea comercializării acestor produse către minori”, spune Dragoş Bucurenci.

Acesta adaugă că a semnalat Guvernului, încă de anul trecut, faptul că în România vânzarea țigărilor electronice către minori nu este interzisă. “Am depus toate eforturile pentru ca această scăpare legislativă să fie reparată. Propunerea de lege inițiată de domnul președinte Simonis vine să completeze această lacună și o face cu respectarea cadrului constituțional și a legislației europene din domeniu.

ADVERTISEMENT

Măsurile care privesc verificarea vârstei cumpărătorului în mediul online și prevenirea eludării acestei verificări sunt mai mult decât binevenite. Susținem întru totul acest proiect de lege, prin care România se va alătura în sfârșit celorlalte state europene în care țigaretele electronice sunt corect definite, iar accesul minorilor la acestea este cu desăvârșire interzis”, a mai afirmat Bucurenci.

Senatorii din Comisia Juridică urmează să dezbată marți, 10 octombrie, “Pachetul de legi care vizează modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun”, urmând să decidă dacă se impun noi reglementări în privința tutunului, a produselor de tip vape sau a produselor din tutun încălzit.

ADVERTISEMENT

De remarcat însă că o propunere a deputatului USR, Adrian Wiener, care urma să actualizeze reglementările în Combaterea și Controlul consumului de tutun, a fost respinsă de senatorii din Comisia de Sănătate și cea Economică. “Ministerul Sănătății a făcut câteva observații tehnice vis-a-vis de proiect: înlocuirea unor termeni, corelarea cu niște directive europene. Eu am făcut amendamente în consecință și le-am depus la Comisia Economică a Senatului. Comisia de Sănătate dă un aviz negativ legii!”, a spus Adrian Wiener.

ADVERTISEMENT