News

România va avea primul laborator de testare a produselor din tutun. Coreea de Sud a donat ţării noastre 81 de echipamente

România a primit o donaţie în valoare de patru milioane de euro din partea guvernului sud-coreean, constând în echipamente de laborator.
23.08.2023 | 17:35
Romania va avea primul laborator de testare a produselor din tutun Coreea de Sud a donat tarii noastre 81 de echipamente
România va avea primul laborator de testare a produselor din tutun Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

România a primit o donaţie importantă din partea guvernului sud-coreean, care constă în 81 de echipamente de laborator care vor fi folosite de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi de centrele regionale ale acestuia, din Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Galaţi şi Craiova. Valoarea donaţiei este de aproximativ patru milioane de dolari.

Laboratorul va monitoriza cantităţile de gudron, monoxid de carbon şi nicotină din produsele de tutun

În urma acestei donaţii, România va avea primul laborator în cadrul căruia va fi monitorizat conţinutul produselor din tutun. Echipamentele donate de guvernul de la Seul includ instrumente folosite la determinarea prezenţei microorganismelor în apă, alimente sau alte tipuri de produse, dar şi aparatură necesară diagnosticului epidemiologic.

ADVERTISEMENT

“Activităţile de laborator sunt o componentă a domeniilor pe care Institutul Naţional de Sănătate Publică le păstoreşte şi sunt în permanentă dezvoltare şi perfecţionare, atât la nivelul laboratorului naţional de sănătate publică din Bucureşti, cât şi al laboratoarelor din cadrul centrelor regionale de sănătate publică din întreaga ţară, din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş.

Echipamentele donate vor fi utilizate în scopul modernizării laboratoarelor de sănătate publică, de mediu şi cele de diagnostic epidemiologic, contribuind, în acest fel, la supravegherea sănătăţii populaţiei în relaţie cu mediul, dar şi la supravegherea bolilor transmisibile. Prin această donaţie vom beneficia de o contribuţie esenţială în implementarea secvenţierii în laboratoarele Centrelor Regionale de Sănătate Publică, extinderea acestei metode de analiză, aşa cum am văzut în timpul pandemiei, este esenţială pentru a supraveghea proactiv răspândirea şi limitarea bolilor transmisibile”, a declarat Simona Pârvu, directorul general al INSP.

ADVERTISEMENT

Totodată, în cadrul Institutului, la Bucureşti, se va dezvolta primul laborator de tutun din România, în cadrul căruia va fi monitorizat conţinutul produselor din tutun. Într-o primă etapă laboratorul va monitoriza cantităţile de gudron, monoxid de carbon şi nicotină din produsele de tutun, pentru ca în a doua etapă România să îşi propună extinderea metodelor de analiză şi pentru produsele nou intrate pe piaţa tutunului, respectiv cele care se încălzesc.

Până la primirea acesti donaţii România apela la laboratoare din alte ţări europene pentru testarea acestui tip de produse. În ceea ce priveşte laboratorul pe care-l va pune pe picioare INSP, acesta va deveni funcţional la începutul anului viitor.

ADVERTISEMENT

Rafila: “Laboratorul vine în sprijinul politicilor de protecţie a comunităţilor”

În paralel cu aceste utilizări ale donaţiei de la Seul trebuie amintit şi că echipamentele care vor ajunge în laboratoarele de mediu vor duce la extinderea şi perfecţionarea determinărilor privind prezenţa substanţelor chimice şi a microorganismelor în apă, alimente sau produse cosmetice.

“Donaţia generoasă a guvernului sud-coreean poate să schimbe rapid faţa sistemului de sănătate publică din România. Legat de analiza aprofundată a compoziţiei a diverselor substanţe care sunt în produsele din tutun, pentru România este primul laborator avansat care poate să facă acest lucru şi cred că vine în sprijinul politicilor de protecţie a comunităţilor”, a remarcat şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a fost prezent la ceremonia de predate primire a echipamentelor.

ADVERTISEMENT

La rândul său, ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-soo, a evidenţiat cooperarea pe care ţara sa o are cu România în domeniul sănătăţii. “Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi aici la ceremonia de predare-primire a echipamentelor medicale din partea Guvernului Republicii Coreea către Guvernul României. Toate aceste echipamente au fost livrate. În acelaşi timp, este o continuare a cooperării în domeniul sănătăţii între cele două ţări, care a început cu sprijinul României oferit ţării mele în cele mai dificile momente”, a spus diplomatul sud-coreean.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3...
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres...
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres la începutul lui 2024
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de...
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de 60.000 de euro
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial....
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial. Ce le-a scris celor dragi pe o scoarță de mesteacăn.
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!