News

Cei 4 “grei” din industria tutunului avertizează Guvernul: “Românii vor alege piaţa neagră! Vom pierde toţi.” Document oficial

Guvernanţii vor să mărească preţul ţigărilor pentru a 3-a oara într-un an. Industria tutunului îi avertizează, documentat, că decizia va avea consecinţe grave asupra bugetului de stat
10.07.2023 | 10:17
Cei 4 grei din industria tutunului avertizeaza Guvernul Romanii vor alege piata neagra Vom pierde toti Document oficial
Producătorii de tutun îi cer Guvernului să renunţe la planul de scumpire a ţigărilor Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Propunerea de scumpire a ţigărilor, aflată pe masa Guvernului, care doreşte ca printr-o astfel de măsură să sporească încasările la bugetul de stat, a stârnit nedumerirea marilor producători de tutun, care au trimis Executivului o scrisoare în care arată dezavantajele pe care le-ar aduce punerea în practică a unei astfel de măsuri.

Un român munceşte de trei ori mai mult decât un neamţ, pentru un pachet de ţigări

Companiile BAT, JTI, Philip Morris International și Imperial Tobacco, care dețin împreună circa 95% din piața legală a produselor din tutun din România, atrag atenţia că o astfel de majorare, “peste noapte”, a accizelor aplicate produselor din tutun, nu respectă calendarul de acciză adoptat în urmă cu doar 12 luni. De fapt, ar fi a treia scumpire în mai puţin de un an, situaţie care i-ar afecta atât pe cei 5 milioane de consumatori români, cât şi cele patru companii, dar și veniturile bugetare.

ADVERTISEMENT

În scrisoarea deschisă adresată Guvernului şi preşedintelui Senatului şi obţinută în exclusivitate de FANATIK, cei patru mari producători amintesc faptul că numai în anul 2022 au virat la bugetul statului român circa 20 de miliarde lei, suma reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții. “Numai în anul 2022, cele 4 companii au virat la bugetul statului român circa 20 de miliarde lei, suma reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții”, se arată în adresa comună BAT, JTI, Philip Morris International şi Imperial Tobacco.

De altfel, în 2020, ţara noastră a devenit al doilea producător european de țigarete, după Polonia și la egalitate cu Germania, iar în cele trei fabrici aflate pe teritoriul României sunt angajaţi aproape 6.000 de salariați, creându-se astfel o valoare adăugată semnificativă pe lanțul comercial.

ADVERTISEMENT

Având în vedere aceste aspecte, care au adus beneficii constante bugetului de stat, producătorii şi importatorii de produse din tutun și nicotină subliniază că au nevoie de predictibilitate a cadrului de reglementare și a celui fiscal, iar propunerile de scumpire, vehiculate în ultimele zile, contravin acestei necesităţi şi afectează deopotrivă consumatorii, producătorii şi bugetul de stat.

“Trebuie spus de la bun început că românii plătesc deja cele mai mari taxe aplicate produselor din tutun dacă se ține cont de puterea de cumpărare1 . Pentru a-și putea cumpăra un pachet de țigări, un român trebuie să lucreze de două ori mai mult decât cetățeanul european mediu, decât un grec sau decât un italian, de 3 ori mai mult decât un german sau un olandez și de 5 ori mai mult decât un luxemburghez”, se arată în scrisoarea deschisă.

ADVERTISEMENT
Românii muncesc cel mai mult pentru un pachet de ţigări
Românii muncesc cel mai mult pentru un pachet de ţigări

A treia creştere a accizei la ţigări, în mai puţin de un an

Noua propunere de creştere a accizelor  este cu atât mai curioasă cu cât Guvernul a adoptat încă din vara anului trecut un “Calendar de acciză”, care acoperă perioada 2022-2026 şi care prevede creșteri sustenabile anuale asupra tuturor categoriilor de produse cu nicotină. Mai mult, pe fondul acestui calendar, piața neagră a atins un minim istoric de doar 7,1% în 2022, în timp ce veniturile bugetare au crescut.

Cea mai recentă creștere a accizei a fost efectuată în urmă cu patru luni, la 1 aprilie, iar într-un singur an, acciza la țigarete a crescut cu 62 de lei, de la 565 la 626 lei, procentual fiind vorba de o creștere de 11%. O nouă creștere ar fi a treia într-un singur an, atrag atenţia producătorii de tutun.

ADVERTISEMENT

“În acest context, orice creștere a taxării dincolo de Calendarul agreat va conduce la o creștere a pieței negre, cu efecte negative severe asupra tuturor părților implicate: consumatorii români, bugetul de stat, companiile producătoare și lanțurile lor de aprovizionare și distribuție”, avertizează BAT, JTI, Philip Morris International şi Imperial Tobacco, în scrisoarea către Executiv.

Creşterea accizei la ţigări poate avea consecinţa şi asupra aderării la Schengen

În acest context, este de amintit faptul că un pachet de țigarete comercializate în România este de 22 de RON, în timp ce în Ucraina același pachet se vinde cu 12 RON, în Moldova cu 11 RON, iar în Bulgaria preţul este de 14 RON. Din cauza acestor diferențe mari de preț, toate aceste țări care se învecinează cu România sunt surse inepuizabile de țigarete de contrabandă, mai avertizează producătorii de tutun. În consecinţă, decizia ar putea avea implicaţii şi la nivelul solicitării noastre de a adera la spaţiul Schengen. “Creșterea pieței negre va fi un semnal negativ foarte puternic și din perspectiva integrării României în spațiul Schengen! Guvernul riscă să piardă lupta cu contrabandiștii și să inverseze trendul de reducere a pieței negre prin introducerea unei taxări nesustenabile, care va împovăra consumatorii dincolo de orice prag de suportabilitate”, este semnalul de alarmă tras de producătorii de tutun.

Mai mult, aceştia aduc şi argumente bazate pe cifre, care să le susţină argumentele. Conform estimărilor acestora, în situația ideală în care contrabanda ar rămâne la un nivel constant, măsura propusă de Ministerul de Finanțe ar aduce un plus de 400 de milioane de lei. Totuși, în realitate, se estimează că o parte dintre consumatori se vor îndrepta către traficul ilicit, fapt care ar urma să aibă efect direct asupra încasărilor la bugetul de stat.

“Dacă doar două puncte procentuale din volumele de țigarete comercializate legal se vor muta în zona pieței negre, beneficiul real al statului din măsura propusă va fi de doar 150 de milioane lei, plătite cu distrugerea încrederii investitorilor în stabilitatea fiscală legislativă din România”, atrag atenţia producătorii. Totuşi, dacă nivelul pieței negre va continua să crească până la nivelul de 16%, așa cum a fost în perioada 2014-2018, statul nu va avea nimic de câștigat în urma acestor scumpiri.

Punând în balanţă consecinţele pe care le-ar avea aplicarea unei astfel de măsuri, BAT, JTI, Philip Morris International şi Imperioal Tobacco fac apel la Guvernul României să mențină neschimbat “calendarul existent de acciză și să continue implementarea unor politici fiscale predictibile, rezistând tentației unor venituri iluzorii, permițând astfel companiilor corecte să își continue investițiile în România”.

 

ADVERTISEMENT