News

Câți copii s-au infectat cu Covid-19 de de la revenirea elevilor la școală. Sorin Cîmpeanu: „Avem cazuri confirmate inclusiv prin teste PCR”

Ministrul educației anunță câte infectări cu Covid-19 s-au înregistrat de la revenirea elevilor la școală, după vacanța de iarnă. Numărul acestora este îngrijorător.
10.01.2022 | 08:48
Cati copii sau infectat cu Covid19 de de la revenirea elevilor la scoala Sorin Cimpeanu Avem cazuri confirmate inclusiv prin teste PCR
ADVERTISEMENT

Ministrul educației a vorbit despre numărul de elevi care s-au infectat cu coronavirus de la începerea școlii după vacanță și până în acest moment, prin testarea care are loc înainte de ore.

Testele făcute la începutul săptămânii trecut arată că există o creștere a numărului de cazuri noi în ceea ce privește școlile, spre deosebire de prima dată când au început să fie folosite testele de salivă în școli.

ADVERTISEMENT

Câte teste au fost efectuate de când a reînceput școala, după sărbătorile de iarnă

Sorin Cîmpeanu a precizat că au fost utilizate peste 13 milioane de teste în primele două săptămâni, iar dintre acestea, doar circa 100 au ieșit pozitive.

Lucrurile stau complet diferit acum, căci la cele 1,5 milioane de teste care au fost efectuate au fost înregistrate 73 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

„Dacă în primele două săptămâni am utilizat 13 milioane de teste, din care doar 111 au fost confirmate pozitiv, rata este extrem, extrem de mică.

Dar la testele pe care le-am făcut la începutul acestei săptămâni, deja din 1,5 milioane de teste, pentru că atâtea au fost folosite, avem deja 73 de cazuri confirmate inclusiv prin teste PCR”, a precizat ministrul, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Ministrul educației, declarații referitoare la cazurile de Covid din școli

Ministrul Sorin Cîmpeanu a atras atenție asupra faptului că se poate vedea clar o creștere a cazurilor, deoarece într-o singură săptămână au fost aproape la fel de mult cazuri cât au existat într-un interval de 14 zile.

Confirmările au fost efectuate inclusiv cu testele RT-PCR, mult mai de încredere decât cele de salivă, care mai pot da și greș, motiv pentru care ele sunt dublate de acestea dintâi, în cazul în care un astfel de test iese pozitiv.

ADVERTISEMENT

„Deci, aproape la fel de multe, dintr-un milion și jumătate, cât am avut din 13 milioane acum două săptămâni. Asta înseamnă că responsabilitatea este din ce în ce mai pronunțată.

Nu atât cât trebuie, dar este mai bine din perspectiva numărul de teste care sunt confirmate PCR”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Vestea proastă este că testele din școli nu mai sunt disponibile, după ce licitația a fost contestată. Ministrul le recomandă părinților să îi testeze pe cei mici din banii lor.

ADVERTISEMENT