News

Inflația va fi peste 15% până la finalul anului. Estimările din vară sunt depășite de prognoza economică

Inflația în România va depăși 15% și în luna decembrie, cu toate că prognozele din vară erau mai optimiste și prevesteau o inflație de doar 13%.
28.10.2022 | 15:12
Inflatia va fi peste 15 pana la finalul anului Estimarile din vara sunt depasite de prognoza economica
Inflația din România, peste 15%. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Națională de Prognoză se așteaptă, așadar, ca inflația să rămână peste 15% până la finele acestui an, cel puțin. Inclusiv estimările privind evoluția inflației în 2023 au fost revizuite în sus, deci încă o veste proastă pentru români.

Inflația rămâne peste 15% până la finele anului 2022

Referitor la creșterea economică, Comisia de Prognoză vede un avans al PIB-ului de 4.6% în 2022, însă în prima jumătate a anului 2023 e prevăzută o încetinire a activității economice, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Conform datelor respective, Ministerul de Finanțe va creiona a doua rectificare bugetară din 2022, precum și bugetul pe 2023. Pentru 2023 este estimată o încetinire a creșterii economice la 2.8%, cu 0.9% mai puțin decât prognozele din vară.

Războiul din Ucraina și reducerea consumului privat sunt principalele cauze ale acestor cifre și ale oricărui efect negativ care le influențează.

ADVERTISEMENT

Dacă în prima jumătate a anului 2023 e de așteptat ca activitatea economică să încetinească puternic, în a doua parte a anului ar trebui să se vadă o relansare a construcțiilor (+5.9%), precum și a serviciilor (+3.0%), asta și datorită implementării proiectelor cu bani europeni.

Referitor la investiții, prognoza de toamnă estimează o dinamică de 6.2%, cu 1% mai puțin decât se estima din prognoza de vară.

ADVERTISEMENT

Costurile de finanțare, a energiei și a materiilor prime sunt un factor care influențează acest aspect al prognozei. În prezent, costurile materialelor de construcții au crescut vertiginos, lucru care a dus la blocarea unor proiecte.

Pentru 2023, Comisia de Prognoză se așteaptă ca diferența dintre volumul exporturilor și cel al importurilor să crească la 41 de miliarde de euro, o estimare mai mare cu 4 miliarde de euro față de prognoza din vară.

ADVERTISEMENT

Referitor la inflație, prognoza de toamnă spre finele anului 2023 indică o scădere sub două cifre, până la 8%. Inflația ar reveni așadar la un procent suportabil, pe baza stopării creșterii prețurilor la consum și a prețurilor producției industriale, precum și a costurilor în construcții.

ADVERTISEMENT