News

Influența Chinei în Kazahstan trece prin produse contrafăcute și burse de studii. „Dragonul roșu” și „Christian D’or”, pe Drumurile Mătăsii

„Dragonul roșu” și „Christian D'or”, noii reprezentanți ai influenței Chinei în Kazahstan. Diplomația produselor contrafăcute și burselor de studii
21.11.2023 | 18:27
Influenta Chinei in Kazahstan trece prin produse contrafacute si burse de studii Dragonul rosu si Christian Dor pe Drumurile Matasii
Marfa ieftină și bursele oferite de Beijing sunt și ele influențe ale soft power-ului Chinei în Kazahtan / Foto: Hepta/ captură YouTube
ADVERTISEMENT

În 2013, președintele chinez Xi Jinping a lansat proiectul titanic al Noilor Drumuri ale Mătăsii, cunoscut oficial sub numele de Inițiativa Belt and Road. Kazahstan și Uzbekistan sunt două țări aflate în centrul acestor noi rute comerciale. În Kazahstan, soft power-ul Beijngului se bazează pe un amestec de bunuri ieftine și burse de studii

Școli de limbă chineză și burse la Beijing

Nu există un „Chinatown” pe străzile din Almatî, cel mai mare oraș din Kazahstan, aflat la doar 300 km de granița cu China. Tinerii ascultă K-Pop din Coreea de Sud, un stil de muzică care a dat naștere chiar și derivatului său kazah, Q-Pop (cu referire la numele Kazahstan care se scrie Qazaqstan în limba kazahă). Iar emisiunile radio și TV rusești și kazahe se succed: în mod clar, cultura chineză nu a pătruns încă în Kazahstan.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, influența Chinei este din ce în ce mai palpabilă ân această țară: școlile de limbă chineză sunt din ce în ce mai populare, din ce în ce mai mulți studenți studiază în China cu burse de studii, piețele de produse chinezești la prețuri mici sunt în continuă expansiune, iar vizele turistice între cele două țări au fost abolite.

Soft-power-ul Chinei începe treptat să se extindă la vecinul său kazah, după decenii de ceea ce este cunoscut sub numele de „ruptura sino-sovietică”, o diviziune care a început în anii 1950, sub regimurile lui Nikita Hrușciov și Mao Zedong. O ruptură care a distrus toate relațiile dintre Kazahstan, care la acea vreme făcea parte din URSS, și China, două țări care au o graniță comună de peste 1.500 km, scrie Le Devoir.

ADVERTISEMENT

Sinofobia, pe cale de dispariție

Astăzi, deși un sentiment de sinofobie este încă perceptibil în cadrul societății kazahe, beneficiile accelerării fluxurilor comerciale dintre cele două țări și ale punerii în aplicare a Inițiativei Belt and Road – care include o secțiune privind creșterea schimburilor bilaterale pentru a stimula înțelegerea reciprocă – se fac simțite. În incinta școlii de limbi străine Sinology Kazakhstan din centrul orașului Almatî, Oksana Adilova îi învață pe tineri să vorbească și să scrie în limba chineză, pe lângă școlarizarea lor. „Majoritatea elevilor spun că gramatica este ușoară, dar pronunția este mult mai dificilă”, subliniază ea, referindu-se la cele patru tonuri ale limbii chineze, fiecare dintre ele dând un sens diferit cuvintelor.

Dașa, în vârstă de 19 ani, a învățat deja 200 de caractere în cadrul lecțiilor pe care le ia de trei ori pe săptămână. „Mulți tineri învață chineza pentru a-și îmbunătăți perspectivele de angajare, dar pentru mine este pur și simplu un interes personal”, spune această studentă la marketing care a început să îndrăgească mandarina. „Este o limbă minunată”.

ADVERTISEMENT

„Președintele țării vorbește fluent chineza”

În sala de clasă, unde cărțile de mandarină sunt împrăștiate sub o tablă interactivă, se află și Arslan, în vârstă de opt ani, care urmează cursurile de două luni, Madina, în vârstă de 13 ani, care este fascinată de povestea din spatele fiecărui caracter chinezesc, și Artur, în vârstă de 19 ani, care vrea să devină diplomat sau traducător. „Vreau să lucrez într-un domeniu legat de limbi străine”, spune acesta. „Președintele nostru (Kassîm Jomart Tokayev) vorbește fluent chineza și dezvoltă legături economice cu China. Cred că acesta este motivul pentru care națiunea noastră este mai interesată de China”, spune el

Acest entuziasm se reflectă în numărul celor care se înscriu la Sinology Kazakhstan. „Cererea de învățare a limbii chineze este în creștere”, spune Mei Yifan, unul dintre fondatorii școlii, referindu-se la cei aproximativ 7.000 de elevi care urmează cursuri, fie online, fie în persoană, la una sau alta dintre cele 12 școli ale instituției. În ultimii ani, guvernul chinez a deschis, de asemenea, institute Confucius în mai multe orașe din Kazahstan, unde se predă limba mandarină.

ADVERTISEMENT

Dar în 2007, când s-au deschis primele școli Sinology Kazakhstan, atmosfera era foarte diferită. „Pe atunci, limba chineză nu era foarte populară, iar sinfobia era foarte răspândită în Kazahstan”, își amintește Baitemirov Nurzhan, care se numără și el printre fondatorii școlii. Profesorii chinezi care predau în sudul țării au fost bătuți, iar spațiile de învățământ au fost incendiate.

Dar acest politolog care a studiat în China, a continuat să creadă în meritele apropierii societății kazahe de dragonul chinezesc, a cărui putere creștea la acea vreme. „În loc să fim conflictuali, trebuie să învățăm de la vecinii noștri”, subliniază el. Un ideal pe care, de atunci, l-a dus și mai departe.

Eliminarea vizelor turistice

În prezent, East West Education Group, grup educațional international care supervizează Sinology Kazahstan, trimite în fiecare an aproximativ 3.000 de studenți la universități chineze, în mare parte datorită burselor oferite de guvernul chinez. La nivel național, peste 13 000 de studenți kazahi studiau în China înainte de restricțiile impuse de Covid-19, spune Nurzhan, care este, de asemenea, președintele Asociației universităților și companiilor de consultanță din țările de pe Drumul Mătăsii.

Acești studenți se întorc acasă cu o mai bună cunoaștere a limbii și culturii chineze. O valoare adăugată incontestabilă, potrivit lui Adil Kaukenov, sinolog și director al Centrului de studii chinezești din Almatî. „Dacă țările vecine nu vorbesc între ele, nu se cunosc, nu se pot decât să simtă reciproc suspiciune”, spune el. Iar oferirea din partea Chinei a numeroase burse nu este doar o modalitate prin care țara își extinde puterea sa soft, subliniază el.

„Studenții kazahi răspândesc, de asemenea, cunoștințe despre Kazahstan în China”. O apropiere care va crește cu siguranță datorită unui acord încheiat vara trecută între China și Kazahstan privind turismul, care elimină vizele între cele două țări pentru călătoriile de mai puțin de 30 de zile.

Dragonul Roșu din Almatî – „Absolut totul vine din China”

O plimbare printre tarabele din piața Yalyan, la periferia orașului Almatî, arată că capacitatea de atracție a Chinei se datorează cu siguranță și atractivității produselor sale ieftine. Pe kilometri întregi, un amestec amețitor de electronice, îmbrăcăminte, unelte, papetărie, bijuterii și atâtea alte produse sunt oferite clienților dornici să plătească cât mai puțin pentru cât mai multe articole.

Cutiile sunt stivuite până la tavan într-o succesiune de încăperi. „Totul, totul, absolut totul vine din China”, spune Emmy, care vinde umbrele și portofele. Vizavi de magazinul ei, o femeie cumpără o duzină de rujuri pentru a le dărui prietenelor sale. „Aceste produse sunt vândute cu nume de mărci reputate, dar una sau două litere sunt schimbate (Christian Dior devine Christian D’or). Și funcționează, oamenii le cumpără”, explică Moldir, o vânzătoare care spune că face afaceri bune cu aceste produse contrafăcute.

În afara pieței, cutiile de carton goale se adună pe măsură ce ziua trece și vânzările cresc. La căderea nopții, unii clienți pleacă cu pungile pline, în timp ce alții își împing achizițiile pe cărucioare. Afară, oamenii sunt ocupați să umple portbagajele mașinilor sau să fixeze cutiile direct pe plafonul vehiculelor. A doua zi, acest du-te vino frenetic al consumatorilor, alimentat de prețurile mici ale produselor chinezești, va reîncepe din nou la orele dimineții.

ADVERTISEMENT
Tags: