News

Informații importante despre tulpina dublu-mutantă din India. Care sunt șansele să ajungă în România

28.04.2021 | 08:28
Informatii importante despre tulpina dublumutanta din India Care sunt sansele sa ajunga in Romania
Informații importante despre tulpina dublu-mutantă din India. Care sunt șansele să ajungă în România
ADVERTISEMENT

Ce este tulpina dublu-mutantă COVID-19 din India și care sunt șansele ca aceasta să ajungă și în România? Iată două întrebări extrem de frecvente apărute în această perioadă, în care autoritățile de la New Delhi raportează zilnic 300.000 – 350.000 de infecții și 2.500 – 3.000 de decese.

Îngrijorate că situația din India ar putea duce la un nou val de îmbolnăviri, mai multe țări ale lumii decis să suspende zborurile din acest stat. Printre ele se numără Australia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Noua Zeelanda.

ADVERTISEMENT

Informații esențiale despre tulpina dublu-mutantă din India a oferit medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. Acesta a explicat de ce poate fi periculoasă această mutație despre care încă nu se cunosc foarte multe lucruri.

Ce este tulpina dublu-mutantă din India

Din 21 aprilie, India raportează zilnic peste 300.000 de cazuri, iar trendul este unul crescător de la o zi la alta, marți, 27 aprilie, fiind raportate 362.902 infecții și peste 3.000 de decese.

ADVERTISEMENT

Încă de la sfârșitul lunii martie, Centrul Național pentru Controlul Bolilor din India (NCDC) a anunțat că o nouă variantă, denumită ”dublu mutant”, a fost identificată în probele de salivă prelevate de la oamenii din Maharashtra, Delhi și Punjab.

Criza sistemului sanitar indian este parțial atribuit noii variante a SARS-CoV-2, denumită B.1.617. Aceasta are doua mutații preocupante la nivelul proteinei spike, prin care coronavirusul se atașează de celulele umane.

ADVERTISEMENT
  • E484Q: este apropiată de cea deja observată la variantele coronavirusului sud-africană și braziliană (E484K), suspectată că reduce eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 existente și sporește riscul de reinfectare.
  • L452R: este de asemenea prezentă la varianta descoperita în California și ea ar putea antrena creșterea transmiterii virusului. Este prima data când aceste mutații sunt detectate împreună la o varianta ce are o răspândire semnificativă.

De ce poate fi periculoasă această tulpină și care sunt șansele să ajungă în România

Într-un interviu pentru Ziare.com, medicul Marius Geanta a explicat de ce este periculoasa aceasta mutație despre care cercetătorii încă nu știu foarte multe lucruri.

ADVERTISEMENT

”Sunt mai multe mutații în proteina Spike. Momentan putem să speculăm că se asociază cu un răspuns mai scăzut față de protecția oferită de vaccinuri și că ar avea o transmisibilitate mai mare.

Avem destul de puține date care să ne permită să spunem că această tulpina, B.1.617, este responsabilă de creșterea accentuată a numărului de cazuri. Sunt mai multe tulpini implicate.

Momentan, tulpina indiană este încadrată ca varianta de interes, nu ca varianta de îngrijorare, cum sunt cele din Marea Britanie și din Africa de Sud”, explica Marius Geantă.

În ceea ce privește posibilitatea ca tulpina dublu-mutant din India să ajungă în România, medicul Marius Geantă spune că, la fel ca în cazul tulpinilor din Marea Britanie, Brazilia sau Africa de Sud, acest lucru este inevitabil.

”Cu siguranță este doar o chestiune de timp până când vor fi identificate cazuri și în Romania”, mai spune doctorul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: