News

Inginerul acuzat de ucidere din culpă în cazul tragediei de la Spitalul “Victor Babeș”, succes în justiție. Bărbatul era responsabil de instalația de oxigen

Șeful serviciului tehnic de la spitalul ”Victor Babeș” a contestat în instanță măsura controlului judiciar. Ancheta trenează în cazul tragediei din 12 aprilie 2021, în urma căreia au murit trei pacienți.
25.03.2022 | 15:28
Inginerul acuzat de ucidere din culpa in cazul tragediei de la Spitalul Victor Babes succes in justitie Barbatul era responsabil de instalatia de oxigen
Inginerul acuzat de ucidere din culpă în cazul tragediei de la “Victor Babeș” a obținut un succes în justiție. Bărbatul era responsabil de funcționarea instalației de oxigen
ADVERTISEMENT

Pe 12 aprilie 2021, trei pacienți internați într-o Unitate Mobilă de Terapie Intensivă (UMTI) au decedat, iar ceilalți cinci au fost transferați la alte spitale în urma tragediei cauzate de defectarea instalației de oxigen a unității, după ce ventilatoarele din interiorul unității au activat un sistem de autoprotecție și s-au oprit.

Inginer la Victor Babeș, Virgil Pisică se ocupa de operarea unității mobile

Personalul medical a adus butelii cu oxigen pentru a-i menține în viață pe pacienți, dar pentru trei dintre ei a fost prea târziu. Instalarea și operaționalizarea unității erau realizate de DSU și de conducerea spitalului, în timp ce reglarea permanentă a parametrilor de lucru și a instalației de oxigen care deservea UMTI-ul, monitorizarea și operarea unității erau în sarcina echipei tehnice a spitalului.

ADVERTISEMENT

În urma anchetei, procurorii Tribunalului București au decis că Virgil Pisică (inginer-șef Serviciu al spitalului) și Constantin Roșca (instalator) să fie plasați sub control judiciar. Pe 16 iunie 2021, Judecătoria Sectorului 3 a respins propunerea tribunalului și a decis ca aceștia să stea în arest la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, pînă la 15 iulie 2021.

Cei doi au fost acuzați de ucidere din culpă. “La data de 12.04.2021, în intervalul orar 16,55 – 16,57, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, instalatorul Constantin Roşca a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienţi”, a comunicat Parchetul.

ADVERTISEMENT

Șeful serviciului tehnic de la Victor Babeș nu și-a instruit subalternul

Virgil Pisică a fost acuzat că nu a asigurat funcţionarea în parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen aferente Unităţii Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021 – 12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcţionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii mobile în afara parametrilor optimi.

„În acest context, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16,54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, Virgil Laurenţiu Pisică i-a solicitat prin telefon subalternului său, Constantin Roşca, să se deplaseze la camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcţionare a instalaţiei.”, au mai precizat procurorii.

ADVERTISEMENT

“Astfel, pe fondul neasigurării funcţionării în parametri optimi a instalaţiei de oxigen, precum şi al instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenţiei asupra instalaţiei, intervenţie realizată defectuos de inculpatul Constantin Roşca, fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unităţii Mobile de Terapie Intensivă şi la decesul celor trei pacienţi”, s-a încheiat comunicatul Parchetului.

Anchetatorii tragediei de la Victor Babeș așteaptă rezultatele noii expertize medico-legale

Pe 25 iunie 2021, Tribunalul Bucureși a dispus din nou măsura controlului judiciar pentru cei doi inculpați, potrivit dosarului consultat de FANATIK, pentru o perioadă de 60 de zile, adică până la 23 august 2021. În acestă perioadă, Roșca și Pisică au fost obligați să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi ori de câte ori au fost chemați, să se prezinte la Secţia de Poliţie în circumscripţia căreia locuiesc, să nu părăsească Bucureştiul, decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar, să nu se apropie de coinculpat și de martori.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Tribunalul București a prelungit măsura controlului judiciar, conform FANATIK, ultima oară pe 15 decembrie 2021. Pe 20 decembrie, Virgil Pisică a contestat măsura la Judecătoria Sectorului 3, care i-a dat câștig de cauză. “Admite plângerea formulată de petentul inculpat Pisică Laurenție Virgil. În temeiul art. 213 alin. 6 C.p.p dispune revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispusă faţă de inculpat prin încheierea nr. 415/CDL/25.06.2021 a Tribunalului Bucureşti în dosarul nr. 13574/301/2021 şi prelungită prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din 15.12.2021 în dosarul 1784/301/2021 (dispoziţie executorie, în temeiul art. 213 alin 6/1 C.p.p.)” au decis judecătorii.

La finalul verdictului a fost menționată și Poliția de Frontieră, ceea ce înseamnă că Virgil Pisică are voie să părăsească țara: “Prezenta încheiere se comunică inculpatului, Secţiei 23 Poliţie, care este organ de supraveghere, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. În baza art. 275 alin. (3) C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă.”

Ancheta în cazul morții celor trei pacienți este încă în plină desfășurare, pentru că anchetatorii au solicitat o nouă expertiză medico-legală, astfel că se vor efectua din nou autopsii. Primele au arătat că decesele au fost cauzate de pneumotorax, o afecțiune ce împiedică funcționarea plămânilor. Surse judiciare susțin că anchetatorii așteaptă rezultatele noii expertize medico-legale pentru a putea continua cercetările în acest caz.

ADVERTISEMENT