Life

Ingredientul natural care poate deveni un pericol pentru sănătate. Mulți români îl folosesc în diete, fără să știe cum este făcut acesta, de fapt

Ingredientul natural, utilizat de mulți români, care poate deveni un adevărat pericol pentru sănătate. Cum se prepară, de fapt.
12.12.2023 | 18:18
Ingredientul natural care poate deveni un pericol pentru sanatate Multi romani il folosesc in diete fara sa stie cum este facut acesta de fapt
Ce ingredient natural poate fi un pericol pentru sănătate. Sursa foto: Freepik/wirestock
ADVERTISEMENT

Ingredientul natural folosit de multe persoane, dar care poate deveni un pericol pentru sănătate. Este utilizat de mulți români în diete. Cum este preparat acesta, de fapt? Puțini știu acest detaliu.

Ingredientul natural, folosit de mulți români, care poate fi un adevărat pericol pentru sănătate

De multe ori, este recomandat să folosești diverse condimente și ingrediente în mâncare, deoarece îi oferă un gust mai bun preparatului tău, iar unele au și diverse beneficii pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, există și ingrediente pe care ar trebui să le consumi cu moderație, chiar dacă este vorba despre cele naturale, cum ar fi sosul de soia. Utilizat în cantități mici și adăugat proporțional la cantități mari de preparate culinare, este un ingredient foarte sănătos.

Deși este bine să-l utilizezi la diverse preparate, în cantități mici, trebuie să ai grijă la cantitate, deoarece excesul de sare îți poate provoca probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

În mod obișnuit, se prepară din boabe de soia, sare, agenți de fermentare și grâu. Se lasă apoi la fermentat timp de opt luni, fiind îmbuteliat înainte de a fi pasteurizat.

Totodată, mai există un mod de preparare, pentru ca procesului să fie unul mai ieftin și mai rapid. Este vorba despre utilizarea de aditivi care să-i ofere acestuia gust și culoare.

ADVERTISEMENT

Din păcate, multe sosuri de soia conțin produse cancerigene. Există mai multe chimicale în acest produs, cunoscut sub numele de 3-MCPD, și care e strâns legată de apariția tumorilor, deteriorarea rinichilor și infertilitate, potrivit studiilor făcute pe animale.

La fel ca alte alimente fermentate, sosul de soia poate conține cantități mari de histamină, substanță care duce la agravarea anumitor afecțiuni, cum ar fi rozaceea.

ADVERTISEMENT

O cantitate prea mare de histamină poate duce la dureri de cap, amețeli, probleme digestive și mâncărimi. Este important de menționat că nu trebuie să consumi sos de soia dacă ai alergie la gluten, grâu sau soia, notează csid.ro.

Câte calorii are sosul de soia

Sosul de soia conține o cantitate mică de calorii și carbohidrați. O linguriță din acest produs conține mai puțin de 10 calorii și un gram de carbohidrați.

Are, în schimb, o cantitate mare de sodiu. Chiar și o cantitate mică de sos conține jumătate din necesarul de sare de care avem nevoie într-o zi.

O singură linguriță conține peste 900 mg sodiu. Aceasta înseamnă mai mult de o treime față de cantitatea minimă recomandată de sodiu pentru un adult sănătos, adică 2.300 mg.

ADVERTISEMENT