Leguma pe care trebuie să o pui neapărat peste sarmale când le bagi la fiert. Doar cele mai bune gospodine folosesc această regulă.
Un truc pe care trebuie să îl știe orice gospodină când vine vorba de sarmale este legat de ce trebuie pus deasupra lor. O banală legumă poate să facă diferența la final.
Este vorba despre varza murată pe care să o pui în vas, peste sarmale. Da, varza, cea pe care o folosești în prepararea sarmalelor este leguma care poate schimba gustul și textura preparatului tău dacă este adăugată deasupra.
Aceasta nu are numai rol de gust, ci și pentru a face sarmalele să stea în lichid. Astfel, varza de deasupra le va acoperi și sarmalele vor căpăta un gust mai bun.
Un alt truc important este că trebuie să acoperi vasul respectiv cu o farfurie. Trebuie să împingi puțin farfuria pentru a te asigura că toate sarmalele sunt „închise” și vor fi acoperite de lichid în timpul fierberii.
Rețeta tradițională de sarmale poate varia în funcție de regiunea țării și chiar de fiecare gospodină în parte. Iată de ce ingrediente ai avea nevoie pentru a pregăti una:
Varză acră
500g carne de porc (amestec de carne de porc și vită sau carne de pui)
200 grame orez
1 ceapă mare
2 morcovi
1 ardei gras
o cană de bulion sau roșii pasate
1 legătură de mărar și pătrunjel tocat
2 foi de dafin
2 căței de usturoi
Ulei de floarea soarelui
Sare și piper după gust
Scoateți frunzele de varză și opăriți-le în apă clocotită timp de 5-10 minute. Acest pas face ca frunzele să fie mai ușor de rulat.
Tăiați partea tare a nervurilor de pe frunzele de varză, astfel încât să puteți rula sarmalele mai ușor.
Toacați ceapa, morcovii, ardeiul și usturoiul mărunt.
Încălziți puțin ulei într-o tigaie mare și căliți ceapa până devine sticloasă. Adăugați morcovii și ardeiul și căliți până când acestea se înmoaie.
Adăugați carnea tocată și amestecați până când se rumenește. Adăugați orezul și căliți împreună timp de 2-3 minute.
Adăugați bulionul sau roșiile pasate, mărarul și pătrunjelul tocat, sarea, piperul și foiile de dafin. Amestecați bine și lăsați amestecul să fiarbă pentru aproximativ 10 minute.
Puneți frunze de varză sau frunze de viță de vie pe fundul oalei pentru a preveni arderea sarmalelor.
Așezați sarmalele rulate în straturi, adăugând între ele bucati de varza sau frunze de viță de vie. Puneți zeamă de varză și apă și dați-le la fiert.