Life

Insecta banală care îți poate distruge întreaga recoltă. Pare drăgălașă, dar e extrem de periculoasă

O insectă banală îți poate distruge întreaga recoltă. La prima vedere poate părea drăgălașă, dar în realitate e foarte periculoasă.
11.03.2024 | 15:01
Insecta banala care iti poate distruge intreaga recolta Pare dragalasa dar e extrem de periculoasa
Insecta banală care îți poate distruge întreaga recoltă. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Știai că o banală insectă îți poate distruge întreaga recoltă? E esențial să o recunoști și să iei măsuri. La prima vedere poate părea interesantă, chiar drăgălașă, însă pentru cultura ta de rapiță este un real pericol.

Insecta banală care îți poate distruge întreaga recoltă

Ai mai auzit până acum de gărgărița tulpinilor de rapiță? Această insectă îți poate distruge întreaga recoltă. Ea este un dăunător extrem de periculos care trebuie combătut din timp.

ADVERTISEMENT

Iar pentru că suntem în luna martie, acum este momentul să acționăm. Gărgărița culturilor de rapiță preferă tulpinile puternic dezvoltate. Astfel, cei de la Agrointel recomandă instalarea unor capcane pentru depistarea populației acesteia.

Această insectă banală care îți poate distruge recolta este denumită științific Ceutorhynchus napi. De altfel este principalul dăunător în culturile de rapiță din România, cele mai puternice atacuri fiind înregistrate în sudul țării.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat faptul că insecta nu e periculoasă doar pentru rapiță. Ea atacă inclusiv varza, conopida, broccoli și nu numai. Iar în general, ea apare în lunile de iarnă mai călduroase. Având în vedere vremea din luna februarie, cel mai probabil poate fi găsită deja în anumite culturi.

Cum o recunoști? Gărgărița adultă are dimensiuni de 3-4 mm lungime și are o culoare gri-închis. De asemenea, Agrointel subliniază și faptul că insectele sunt acoperite cu perișori albi pe tot corpul. Excepție face capul, care prezintă o culoare de la galben spre negru.

ADVERTISEMENT

Cum arată gărgărița culturilor de rapiță

Larvele cresc până la 5-8 mm lungime și 0,5 milimetri în diametru și au o culoare diferită. Mai exact, vorbim despre o culoare gălbuie, având o capsulă cefalică maro, fără picioare. Iar stadiul de larvă durează 30 de zile.

Cum îți poate distruge întreaga recoltă această insectă banală? Se pare că poate provoca pagube de până la 60% din cultură, iar în anumite condiții o poate distruge chiar și în întregime. 

ADVERTISEMENT

Totul pornește de la larve. Ele sunt cele care rod galerii în măduva tulpinii. Mai apoi, ele provoacă deformarea și răsucirea pe lungime a acestora. Rezultatul este că planta se ramifică abundent, iar mai apoi se oprește din creștere.

Între timp plantele ajung să se frângă ușor la adierea vântului. Ce să faci ca să eviți situația în care cultura îți este distrusă? E bine să iei măsuri din timp pentru a nu ajunge într-o astfel de situație.

Trebuie menționat că larvele sunt aproape imposibil de combătut, arată sursa citată. Drept urmare, prevenția contează. Iar pentru a face asta, se recomandă împărțirea terenului în sole și rotația culturii de rapiță astfel încât să revină pe același teren o dată la circa 3 ani.

ADVERTISEMENT