News

Insula din București pe care trebuie să o vezi măcar o dată în viață. O să rămâi impresionat de acest loc

Insula din București care a devenit zonă protejată, accesul este interzis și se poate face doar pe apă. Este o oază naturală într-unul din cele mai mari parcuri
27.04.2024 | 13:35
Insula din Bucuresti pe care trebuie sa o vezi macar o data in viata O sa ramai impresionat de acest loc
Insula Rațelor a fost declarată de autorități zonă protejată / Foto: captură, despretoate,com
ADVERTISEMENT

Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut sub fosta denumire de parcul IOR, găzduiește un ecosistem declarat zonă protejată, așa numita Insula Rațelor, o suprafață accesibilă doar pe apă, acoperită de vegetație luxuriantă și populată de diverse specii de păsări.

Zonă protejată, neaccesibilă

În parcul Alexandru Ioan Cuza din Sectorul 3, fostul Parc IOR, denumit în trecut după numele Întreprinderii Optica Română, se află o mica zonă sălbatică, neaccesibilă decât pe apă, cu barca.

ADVERTISEMENT

Este vorba de Insula Rațelor, aflată pe lacul Titan, (care este împărțit în două de Podul Liviu Rebreanu, zona Titan 1 și zona Titan 2), o suprafață mică, acoperită de vegetație sălbatică, populată de rațe sălbatice, lebede, broaște testoase și specii de păsări de apă.

Lacul cu mai multe insule

Autoritățile au declarat Insula Rațelor drept zonă protejată. În afară de Insula Rațelor, parcul Alexandru Ioan Cuza, unul din cele mai mari parcuri din București, mai găzduiește de altfel și alte insule, Insula Pensionarilor, Insula Pescarilor, Insula Cățeilor și Insula Artelor.

ADVERTISEMENT

Deși Insula Rațelor este aproape de aleea principală a parcului, accesul este interzis, de altfel există și niște plase de protecție amplasate,  și se poate face doar cu bărci sau hidrobiciclete închiriate de la debarcaderul parcului.

Dar bucureștenii pot interacționa cu păsările de pe insula oferindu-le mâncare și bucurându-se de micul spectacol al naturii în parcul Alexandru Ioan Cuza.

ADVERTISEMENT

Al doilea parc ca mărime din București

Parcul Alexandru Ioan Cuza, ale cărei lucrări de amenajare au început în 1965, are o suprafață de aproximativ 85 de hectare și este astfel al doilea parc ca mărime al Capitalei.

Prin arii naturale protejate se înţeleg „zonele terestre şi acvatice care găzduiesc specii de plante şi animale sălbatice, elemente şi formaţiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, ştiinţifică, culturală ori recreativă deosebită, care au un regim special de protecţie şi conservare, stabilit conform prevederilor legale”.

ADVERTISEMENT

Ariile protejate pot fi de interes național, de interes internațional sau de interes comunitar, cum este și Insula Rațelor, adică „ situri de importanţă comunitară, arii speciale de conservare, arii de protecţie specială avifaunistică”.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT