News

Ce s-a întâmplat cu pădurea de 3 hectare moștenită de Dan Ilie Morega. Cu cine a partajat terenul fostul prefect

Dan Ilie Morega, fostul prefect de Gorj, plasat în arest la domiciliu, a moștenit o pădure în localitatea gorjeană Padeș.
11.04.2024 | 11:17
Ce sa intamplat cu padurea de 3 hectare mostenita de Dan Ilie Morega Cu cine a partajat terenul fostul prefect
Dan Morega, fostul prefect de Gorj, se află în arest la domiciliu. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook, Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Dan Morega, fostul prefect de Gorj, se află plasat în arest la domiciliu, de la 1 aprilie, după ce a fost depistat la volan de șase ori (de patru ori în judeţul Gorj, o dată în judeţul Mehedinţi şi o dată în Bucureşti), deși are carnetul de conducere retras din motive medicale. Morega a fost internat la Psihiatrie în luna februarie, iar o expertiză a stabilit că nu mai poate conduce autovehicule timp de 6 luni, deoarece urmează un tratament.

Dan Morega a solicitat modificarea amplasamentului pentru un teren

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunțat, marți, că Morega va purta brățară de supraveghere, urmând a fi monitorizat de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, deoarece execută arestul la domiciliu în localitatea Baia de Aramă. Numele lui Dan Morega apare într-un dosar al cărui obiect este “fond funciar”, înregistrat la Judecătoria Motru pe pe 23 iunie 2020. El și fratele său sunt reclamanți, în timp ce pârâți sunt Comisia locală de fond funciar Padeş, Comisia judeţeană de fond funciar Gorj și Direcţia silvică Gorj- Ocolul silvic Padeş.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un titlu de proprietate din aprilie 2010, emis pentru o suprafaţă de 3 hectare şi 1.400 metri pătrați de teren cu vegetaţie forestieră situat pe teritoriul comunei Padeş, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Dan Morega și fratele său au solicitat modificarea amplasamentului pentru o suprafaţă totală de 1,28 ha teren cu vegetaţie forestieră, compusă din trei parcele, din care o suprafaţă de 2.871 metri pătrați, o alta de 6859 metri pătrați, iar cea de a treia de 3.070 metri pătrați înscrise în titlul de proprietate.

Din înscrisurile depuse la dosar şi care au stat la baza emiterii titlului de proprietate contestat, rezultă că în şedinţa Comisiei locale de fond funciar Padeş din 5.02.2008 a fost pusă în discuţie cererea nr. 151/28.08.2005 a fratelui lui Dan Morega, care a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate împreună cu Dan Morega, în calitate de moştenitori ai mamei lor, pentru suprafaţa de 3,14 hectare de teren cu vegetaţie forestieră. Analizând actele depuse, precum şi identificarea în teren, comisia locală de fond funciar a apreciat că solicitanţii sunt îndreptăţiţi la suprafaţa de pădure solicitată, comisia validând în unanimitate cererea, urmând să înainteze documentaţia comisiei judeţene.

ADVERTISEMENT

Pe 1 august 2008, Comisia judeţeană de fond funciar Gorj a validat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 3,14 hectare de teren cu vegetaţie forestieră. Ulterior, pe 4.11.2009, Comisia locală de fond funciar Padeş a comunicat fraților Morega faptul că o suprafaţă de 1,40 ha din suprafaţa validată prin hotărârea din 1.08.2008 este ocupată, terenul fiind reconstituit anterior conform titlului de proprietate nr. 221/30.06.2003, astfel încât comisia locală a pus la dispoziţia reclamanţilor un alt amplasament.

S-a solicitat acordul fraților Morega cu privire la oferta făcută

Fraților Morega li s-a comunicat, cu aceeaşi adresă, că o suprafaţă de 1,28 ha teren cu vegetaţie forestieră din anexa validată este pe un alt amplasament pus la dispoziţie de către Ocolul Silvic Padeş, ca urmare a faptului că, eronat, comisia locală a trasat coordonatele cadastrale pe schiţa cadastrală întocmită şi trecute datele în anexă. De asemenea, s-a solicitat acordul fraților Morega cu privire la oferta făcută, ce urma a fi înaintată comisiei judeţene pentru aprobarea schimbării amplasamentului, precum şi cu noile planuri parcelare întocmite de către comisia locală şi avizate de către OCPI Gorj pentru validare.

ADVERTISEMENT

Ulterior, la data de 24.11.2009, în şedinţa Comisiei locale de fond funciar Padeş a fost reanalizată cererea din 28.08.2005, formulată de frații Morega, şi s-a constatat că a fost validată reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 3,14 ha pădure prin hotărârea din 1.08.2008. Însă, analizând anexa nr. 37 a acestei hotărâri, comisia locală a constatat mai multe aspecte menţionate în procesul-verbal întocmit la data de 14.11.2009 şi a procedat la schimbarea amplasamentului pentru suprafaţa de 1,40 ha, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

De asemenea, în urma acestei reanalizări a cererii, s-au făcut modificări şi în privinţa celor trei suprafeţe cu privire la care s-a solicitat schimbarea amplasamentului. Astfel, primele două suprafeţe cu privire la care s-a solicitat modificarea amplasamentului au fost diminuate cu suprafaţa apărută în plus, adică cea de a treia suprafaţă cu privire la care se solicită modificarea amplasamentului. Din memoriul justificativ mai sus menţionat rezultă că amplasamentul oferit reclamanţilor a fost acceptat de aceştia. Ca urmare a acestor reanalizări a amplasamentelor suprafeţelor de teren reconstituite reclamanţilor a fost emisă o nouă hotărâre de comisia judeţeană de fond funciar.

ADVERTISEMENT

Instanța a respins cererea fraților Morega

Prin această hotărâre, din 18.12.2009, a fost aprobată propunerea comisiei locale privind schimbarea parţială a amplasamentului, respectiv pentru suprafaţa de 2,68 ha din totalul de 3,14 ha teren cu vegetaţie forestieră, suprafaţă validată reclamanților prin HCJ nr. 5072/01.08.2008. S-a constatat, astfel, că a fost schimbat amplasamentului terenului cu vegetaţie forestieră pentru o suprafaţă de 2,68 ha, respectiv suprafaţa de 1,40 ha ocupată prin emiterea unui titlu de proprietate anterior şi suprafaţa de 1,28 ha, cât totalizează cele trei suprafeţe pentru care s-a solicitat schimbarea amplasamentului.

În aceste condiţii, s-a apreciat că sunt reale susţinerile pârâtei Comisa locală de fond funciar Padeş, în sensul că amplasamentul terenurilor a mai fost schimbat, cu acordul fraților Morega, aspect care rezultă din înscrisurile depuse la dosarul cauzei. Mai mult, fratele lui Dan Morega, în răspunsul la interogatoriu, a precizat că a înstrăinat terenul obţinut în urma partajului, ceea ce înseamnă că terenul pentru care a fost reconstituit dreptul de proprietate reclamanţilor prin titlul de proprietate din aprilie 2010 a intrat în circuitul civil.

Ținând cont de aceste considerente, instanța a apreciat că acțiunea fraților Morega, prin care au solicitat să se constate nulitatea absolută parţială a titlului de proprietate şi a actelor prealabile pentru suprafeţele de 2.871 mp, de 6.859 mp, 3.070 mp (în total 1,28 hectare), este nefondată. Judecătoria Motru a respins cererea pe 27 octombrie 2021. Frații Morega au formulat apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Gorj, care l-a respins, ca nefondat, pe 3 mai 2022.

ADVERTISEMENT