Insula Queimada Grande este unul dintre cele mai periculoase locuri din lume. Situată la aproximativ 35 de kilometri în largul coastei statului brazilian São Paulo, aceasta este interzisă publicului. Insula găzduiește cea mai densă populație de șerpi din lume. Inclusiv specia Jararaca-ilhoa, care este unul dintre cei mai veninoși șerpi din lume.
Legenda spune că pe insula Queimada Grande, care este împădurită, stâncoasă și sinuoasă – ca să nu mai spunem că are formă de șarpe – se află o comoară și că mai multe reptile au fost aduse acolo pentru a o proteja.
De asemenea, se spune că familia care păzea farul insulei la începutul secolului al XX-lea a pierit sub mușcătura șerpilor veninoși. Sau că un marinar naufragiat, după ce a găsit banane în zonă, a fost urmărit de reptile până la barca sa înainte de a fi ucis.
Insula este nelocuită și doar oamenii de știință de la Institutul de Herpetologie Butantan au acces la ea. Queimada Grande găzduiește o mare varietate de șerpi, inclusiv o specie endemică extrem de veninoasă numită Jararaca-ilhoa.
Reptila este omniprezentă pe insulă, pe pământ, în copaci, pe plajă, în interiorul farului abandonat și în zonele mai îndepărtate. Potrivit unui documentar difuzat de Discovery Channel, în unele părți ale insulei există câte un șarpe pe metru pătrat, sau chiar cinci, potrivit localnicilor, scrie Sciencepost.
Insula se întinde pe o suprafață de 430.000 de metri pătrați, echivalentul a 43 de hectare. În medie, există un șarpe la fiecare 75 de metri pătrați. Jararaca-ilhoa este una dintre cele mai veninoase specii de șerpi din lume.
Acesta poate atinge până la doi metri lungime atunci când este complet dezvoltat. Veninul său poate ucide o persoană în doar o oră. Pe insulă trăiesc până la 4.000 de exemplare din această specie.
Potrivit legendei locale, șerpii au fost introduși pe insulă de pirații care căutau să-și protejeze prada. Cu toate acestea, nu este ceea ce s-a întâmplat de fapt.
Potrivit oamenilor de știință, creșterea nivelului mării a izolat insula de restul continentului. Drept urmare, șerpii de acolo au evoluat diferit față de cei din Brazilia. Ei s-au reprodus în masă și au învățat să supraviețuiască într-un loc fără mamifere mici pe care să le vâneze.
De asemenea, legendele locale spun că mulți oameni au murit aventurându-se pe insula Queimada Grande. Se spune că ultimul paznic al farului și întreaga sa familie au pierit când o hoardă de șerpi a intrat în far.
La începutul secolului al XX-lea, o familie a locuit într-adevăr pe insulă pentru a avea grijă de farul acesteia. Cu toate acestea, nu există dovezi care să sugereze că au fost atacați de șerpi.
Singurul lucru care se știe este că această familie avea găini și că reptilele le-au ucis, spun oamenii de știință. Astăzi, farul este automat, iar marina braziliană vizitează regulat insula pentru a schimba bateriile.
Toate poveștile despre această insulă, situată la aproximativ 35 de kilometri în largul coastei statului brazilian São Paulo, sunt spuse în diverse articole și documentare.
În afară de oamenii de știință, de marină și de curioșii care vin să facă documentare, insula atrage o altă populație: traficanții de șerpi care profită de lipsa de supraveghere. Aceștia vânează specia Jararaca-ilhoa datorită rarității sale, pemulți bani, pentru doritorii de astfel de sinistre animale de companie, sau pentru venin.
Untrafic cu consecințe grave pentru această specie. Un nou recensământ urmează să fie efectuat în curând, dar în cei zece ani dintre 1998 și 2008, populația s-a înjumătățit. Traficanții sunt de vină, dar există și cauze mai naturale, cum ar fi fulgerele, care provoacă incendii, și lipsa de hrană, care face ca șerpii să crească încet și să nu fie pregătiți să se reproducă decât prea târziu.