News

Întâlnire crucială a coaliției de guvernare. Ordonanța de Urgență privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie, adoptată joi. Update

Guvernanții se întâlnesc într-o ședință crucială la Palatul Victoria, în speranța că măsurile pe energie vor fi, în final, anunțate, după o serie lungă de negocieri.
31.08.2022 | 08:59
Intalnire cruciala a coalitiei de guvernare Ordonanta de Urgenta privind compensarea si plafonarea preturilor la energie adoptata joi Update
Premierul Nicolae Ciucă, măsuri pentru români. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
31-08-2022
08:13

Ordonanța de Urgență privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie, adoptată joi

Ordonanța de Urgență (OUG) privind modificările la schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie va fi aprobată joi, 1 septembrie.

”Mâine (n.r. joi) vom avea o nouă ședință de Guvern, care va avea ca punct principal pe agendă aprobarea ordonanței de guvern privind modificarea elementelor de referință pentru compensarea prețurilor la energie”, a declarat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern de miercuri.

La rândul său, ministrul energiei Virgil Popescu a precizat că, tot joi, în comitetul interministerial, va fi prezentată forma finală a actului normativ, după ce împreună cu Ministerul Finanțelor și cu ANRE va fi finalizată problema impozitării pe tot lanțul de producție și comercializare a energiei electrice.

Premierul a mai punctat că săptămâna viitoare va fi aprobat, printr-o hotărâre de guvern, și planul de pregătire pentru iarnă în domeniul energetic.

Nicolae Ciucă le va cere colegilor săi să îl anunțe care e stadiul elaborării proiectului OUG privind măsurile cruciale care vor fi luate în domeniul energiei.

Guvernul discută măsurile cruciale pe energie

Promisiunea politicienilor pentru români e clară, nu se vor scumpi facturile la gaz și curent în această iarnă. Cu toate acestea, nimic nu pare sigur în condițiile în care premierul recunoaște că ”nu e simplu deloc”.

ADVERTISEMENT

OUG-ul pregătit, nr. 27/2022, ar trebui să plafoneze prețurile la gaz și curent până în 31 martie 2023, printre altele.

“Suntem încă în discuţii, mai avem o zi. 1 septembrie este poimâine. În funcţie de propunerile şi de elementele tehnice, pentru că este un adevărat mecanism, nu este simplu deloc, tot ceea ce presupune calculul acesta al preţurilor la energie şi la gaze trebuie să fie foarte bine clarificat.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă am întârzia o zi, prefer să avem o linie cât se poate de clară şi simplificată, decât să ne grăbim şi să venim cu o ordonanţă de urgenţă care să nu producă efectele pe care le dorim“, a explicat Ciucă.

Protejarea populației, a industriei și a IMM-urilor de aceste potențiale creșteri de preț, e primordială pentru România.

ADVERTISEMENT

“Vreau să asigur cetăţenii că măsurile vizează două obiective majore: pe de o parte, protejarea populaţiei – şi rămânem la nivelurile de tarif care sunt cuprinse în Ordonanţa 27, nu vor fi modificări, iar, de cealaltă parte, discutăm despre măsuri pentru protejarea industriei agroalimentare, a IMM-urilor, care în analiza pe care noi am făcut-o reprezintă motorul economiei, iar acesta trebuie să funcţioneze.

De asemenea, ne menţinem pe obiectivele noastre de investiţii, nu putem să depăşim această criză fără o economie care să funcţioneze, fără investiţii în economie”, a completat Ciucă.

ADVERTISEMENT

Totodată, în ședința de Guvern se va mai discuta majorarea veniturilor și cheltuielilor bugetului Trezoreriei Statului pe 2022. De asemenea, vor fi discutate mai multe legi benefice educației, precum asigurarea mesei calde în școli pentru 300 de unități de învățământ din mediul rural.

ADVERTISEMENT