News

Întâlnire Klaus Iohannis – Volodimir Zelenski, la Vilnius. ”Apreciem poziția României”

Președinții României și Ucrainei s-au întâlnit la Vilnius, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări. ”Tandemul Ucraina-România asigură securitatea alimentară globală”
11.04.2024 | 17:21
Intalnire Klaus Iohannis  Volodimir Zelenski la Vilnius Apreciem pozitia Romaniei
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski Susa foto: X.com
ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o întrevedere bilaterală cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.

Întâlnire Klaus Iohannis – Volodimir Zelenski, la Vilnius

Cea de a noua ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) are loc, joi, la Vilnius.

”M-am întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis, pentru a discuta despre cooperarea noastră în domeniul apărării, despre bombardarea de către Rusia a centralei de la Nistru, precum și despre necesitatea de a consolida apărarea aeriană ucraineană și de a crea un scut aerian fiabil.

ADVERTISEMENT

Am vorbit, de asemenea, despre funcționarea coridorului de export între Ucraina, România și Republica Moldova. Apreciem poziția României cu privire la tranzitul produselor agricole ucrainene.

În condițiile agresiunii rusești, tandemul Ucraina-România are o contribuție semnificativă la asigurarea securității alimentare globale”, a scris Volodimir Zelenski pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Și liderul de la Cotroceni a postat un mesaj după întâlnirea cu șeful statului ucrainean, reiterând sprijinul României pentru Ucraina.

”Discuție importantă cu președintele Volodimir Zelenski la Vilnius, în marja Summit-ului I3M. Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante și hotărârea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă și securitatea energetică”, este mesajul postat de Klaus Iohannis pe X.com.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, la reuniunea I3M Klaus Iohannis a pledat pentru eficientizarea în continuare a Iniţiativei şi obţinerea de rezultate concrete, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea conectivităţii strategice regionale pe axa Nord – Sud.

Președintele României a abordat, totodată, perspectiva stimulării conectivităţii cu Ucraina şi Republica Moldova, state participante asociate ale Iniţiativei, ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Totodată, președintele ”va sublinia că întărirea rezilienţei regiunii, în ansamblul său, este o necesitate vitală în contextul geopolitic actual.

În acest sens, Klaus Iohannis va evidenţia, în special, valoarea adăugată a proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăţi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune”, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

ADVERTISEMENT