News

Război în Ucraina, ziua 720. Volodimir Zelenski pleacă într-un nou turneu european pentru a cere ajutor

Volodimir Zelenski e decis să plece într-un ”turneu” în care să viziteze toate capitalele occidentale, în speranța că va obține noi ajutoare pentru țara sa.
13.02.2024 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 720 Volodimir Zelenski pleaca intrun nou turneu european pentru a cere ajutor
Război în Ucraina, ziua 720. Volodimir Zelenski pleacă într-un nou turneu european pentru a cere ajutor
ADVERTISEMENT

Conform presei de la Kiev, președintele ucrainean plănuiește un tur al capitalelor vest-europene pentru a face lobby pentru cât mai mult ajutor pentru Ucraina. Călătoria sa va coincide cu Conferința de securitate de la Munchen care începe vineri, astfel că liderul ucrainean este așteptat să participe la acest eveniment anual.

Volodimir Zelenski pleacă într-un nou turneu european pentru a cere ajutor

Deși planurile sale exacte nu sunt confirmate, cel mai probabil Parisul și Berlinul vor fi vizitate de Zelenski. Între timp, Franța acuză Rusia de o campanie de manipulare de lungă durată împotriva Occidentului. ”Rusia și-a sporit eforturile de a manipula informațiile și de a răspândi înșelăciunea, țintindu-i pe aliații Kievului din Occident”, au declarat oficiali ai Ministerului Francez de Externe.

ADVERTISEMENT

Țările asupra cărora se concentrează atacurile rușilor ar fi Polonia, Germania și Franța. Oficialii s-au referit la mesajele de pe platformele de socializare, inclusiv X, și de site-uri web precum Sputnik, mesaje de ”extrem de complexe, de amploare”.

Intenția Moscovei este să amplifice presupusul succes al Rusiei în războiul din Ucraina, să justifice invazia acesteia, să discrediteze și să diminueze rezistența militară a Ucrainei și să submineze rezistența civililor, au adăugat oficialii.

ADVERTISEMENT

Rusia manipulează cetățenii din Europa prin metode extrem de eficiente

Totodată, se presupune că Rusia încearcă să perturbe evenimente sportive majore, inclusiv Jocurile Olimpice de la Paris și Campionatul European de fotbal din Germania. Cât despre Moscova, Uniunea Europeană pare decisă să deturneze bunurile rusești înghețate către Ucraina. ”Agresorul trebuie să plătească”, au transmis oficiali europeni.

Ministrul de externe al Ucrainei a salutat decizia Consiliului European de a lua în considerare trimiterea la Kiev a banilor proveniți din activele rusești înghețate. Dmytro Kuleba a menționat că a încurajat ”alți pași pentru a permite utilizarea lor practică în beneficiul Ucrainei”.

ADVERTISEMENT

”Ucraina este pregătită să continue să lucreze cu partenerii pentru atingerea scopului nostru final: să punem la dispoziție Ucrainei bunurile rusești. Agresorul trebuie să plătească”, a anunțat Kuleba. Specialiștii au determinat că economia Rusiei arată mai degrabă ca și cea din vremea URSS, în ciuda previziunilor de creștere.

Economia Rusiei seamănă cu cea din vremea URSS

Economia Rusiei începe să semene ”aproape” cu cea din vremea URSS, arată un expert al FMI, dând ”asigurări” că Rusia va avea mai probleme financiare în viitor. Concret, cifrele de săptămâna trecută au arătat că economia s-a redresat brusc de la scăderea sa din 2022, creșterea bazându-se pe producția de arme finanțată de stat.

ADVERTISEMENT

FMI prognozează o creștere de 2,6% a PIB în acest an pentru Rusia, însă directorul general al FMI a explicat că acesta este un semn că Rusia investește masiv în economia de război, mai degrabă decât o îmbunătățire a nivelului de trai. ”Astăzi, în Rusia, producția militară crește și consumul scade”, a explicat Kristalina Georgieva.

”Așa arăta Uniunea Sovietică, nivel ridicat de producție, nivel scăzut de consum”, a completat expertul, într-un dialog cu CNBC. Totuși, economia Rusiei, deși afectată de sancțiuni, a crescut cu 3,6% în 2023, după o contracție revizuită de 1,2% în 2022. Economiștii din Rusia au subliniat calitatea proastă a creșterii economice, adăugând că producția de arme poate contribui la creșterea PIB-ului, dar oferă beneficii limitate populației.

De fapt, cred că pentru economia Rusiei urmează vremuri foarte grele din cauza fluxului de oameni și din cauza accesului redus la tehnologie care vine odată cu sancțiunile. Deși 2,6% pare un număr bun, povestea din spatele acestei cifre nu este foarte bună”, a explicat Georgieva.

ADVERTISEMENT