News

Rareș Bogdan, despre șansele lui Klaus Iohannis în fața lui Mark Rutte la șefia NATO. „Este o schimbare de strategie, de tactică”

Rareș Bogdan spune ce ce pot crește șansele lui Klaus Iohannis la conducerea NATO. „Mark Rutte nu este iubit de est-europeni”
04.04.2024 | 22:31
Rares Bogdan despre sansele lui Klaus Iohannis in fata lui Mark Rutte la sefia NATO Este o schimbare de strategie de tactica
În fața susținerii masive a lui Rutte, Iohannis are doar sprijinul Ungariei și Turciei / Foto: Inquam Photos, Alex Nicodim
ADVERTISEMENT

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a declarat, joi, că premierul olandez Mark Rutte, agreeat de puterile occientale la postul de secretar general al NATO, în defavoarea lui Klaus Iohannis, nu este apreciat în Europa de Est. Rareș Bogdan crede că această  situație poate crește șansele președintelui român.

Rareș Bogdan: „Mark Rutte nu este iubit de est-europeni”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, estimează că nepopularitatea pe care o are premierul Olandei, Mark Rutte, în rândul țărilor din estul Europei poate cântări în decizia țărilor aliate cu privire la postul de secretar general al NATO, post pe care Klaus Iohannis, a declarat oficial că-l țintește.

ADVERTISEMENT

„Mark Rutte nu este iubit de est-europeni. Din Cehia încoace, însemnând Croația, Slovacia, Ungaria, Polonia, România, Bulgaria, chiar și Grecia, nu sunt țările cele mai încântate de faptul că Mark Rutte ar putea să ocupe poziția de secretar general al NATO.

Este știută relația destul de tensionată pe care au avut-o țările estice cu Mark Rutte. De asemenea, e o chestiune simplă, Mark Rutte a condus o țară importantă pentru UE, dar care din punct de vedere geopolitic și geostrategic nu reprezintă valoarea și valența pe care o are România sau Polonia”, declarat Rareș Bogdan pentru TVR Info.

ADVERTISEMENT

O „schimbare de strategie, de tactică” a lui Iohannis

Potrivit lui Rareș Bogdan, este vorba de o „schimbare de strategie, de tactică” a lui Iohannis, dincolo de anunțul candidaturii sale la șefia NATO. „Eu zic să vă uitați la o schimbare de strategie, de tactică, mai degrabă, a președintelui Iohannis. Nu a acționat acum așa cum a acționat în nouă ani de mandat. Trebuie să vă uitați mai mult decât la un simplu anunț de candidatură”, a spus el.

Italia și Suedia, noii susținători ai lui Rutte

Joi, presa internațională a informat că Italia și Suedia susțin candidatura lui Mark Rutte la postul de secretar general al NATO, un „lider înţelept cu o experienţă solidă”, cum a spus premierul suedez Ulf Krustersson, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Am discutat ieri despre viitorul secretar general şi ne-am reafirmat poziţia, care este în favoarea prim-ministrului olandez Mark Rutte”, a declarat și ministrul italien de Externe, Antonio Tajani. „Va trebui să aşteptăm răspunsurile Turciei, României şi Ungariei, care susţin candidatura preşedintelui român Klaus Iohannis”, a adăugat el.

Prudență cu Ungaria și cu Turcia

Observatorii sunt precauți cu voturile Ungariei și Turciei în favoarea lui Iohannis, ci mai degrabă intenția este văzută ca o oportunitare de a obține concesii. Atitudinea prietenoasă a liderului maghiar Viktor Orban față de Vladimir Putin este privită de mult cu suspiciune în Occident. Le fel, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a stârnit mânia NATO după ce a achiziționat sisteme antirachetă de vârf de la Moscova, pe fondul unui discurs constant anti-occidental.

ADVERTISEMENT

 

Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori