Life

Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie pe 2 februarie 2024. Ce e interzis să faci de Ziua Ursului

Întâmpinarea Domnului, pomenită cu cruce roșie pe 2 februarie 2024. Care sunt lucrurile ce trebuie evitate de Ziua Ursului.
01.02.2024 | 19:20
Intampinarea Domnului sarbatoare cu cruce rosie pe 2 februarie 2024 Ce e interzis sa faci de Ziua Ursului
Întâmpinarea Domnului, pomenită cu cruce roșie pe 2 februarie 2024. Care sunt lucrurile ce trebuie evitate de Ziua Ursului. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie pe 2 februarie 2024. Ce e interzis să faci de Ziua Ursului. Care sunt tradițiile și obiceiurile pe care le păstrează creștinii ortodocși în fiecare an la această dată.

Întâmpinarea Domnului, pomenită cu cruce roșie pe 2 februarie 2024. Care sunt lucrurile ce trebuie evitate de Ziua Ursului

Întâmpinarea Domnului este pomenită întotdeauna cu cruce roșie și are loc vineri, pe 2 februarie 2024. Care sunt lucrurile ce trebuie evitate de Ziua Ursului, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în tradiția populară.

ADVERTISEMENT

Credincioșii din lumea întreagă obișnuiesc să meargă la slujba de la Biserică, unde stau la sfânta liturghie. Oamenii se roagă și aprind lumânări pentru cei pe care îi iubesc. De asemenea, se dă de pomană.

Pe de altă parte, printre lucrurile complet interzise se numără munca. Orice activitate trebuie lăsată pe o altă zi pentru că este o sărbătoare importantă și pentru că este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, de Întâmpinarea Domnului nu se coase, nu se spală rufe, nu se tricotează și nu se prelucrează lâna. În plus, credincioșii trebuie să evite să facă curățenie la păsări pentru a rămâne mereu sănătoase.

Totodată, stupii vor fi productivi dacă nu sunt atinși de gospodari în această zi. În aceeași notă, femeile nu trebuie să croșeteze și să nu facă alte treburi prin casă pentru a fi ferite de necazuri, boli și alte probleme.

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă Întâmpinarea Domnului de pe 2 februarie 2024

Întâmpinarea Domnului are loc anual pe 2 februarie și este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos. Sărbătoarea reprezintă momentul în care Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii.

Aceasta spune că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la venirea sa pe lume. Tot atunci a avut loc și curățirea mamei, care este întâmpinată de dreptul Simeon și prorocița Ana.

ADVERTISEMENT

Potrivit crestinortodox.ro, tradiția ne spune că dreptul Simeon a făcut parte dintre traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă. Când a ajuns la textul ”Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu” a înlocuit termenul „fecioară” cu ”femeie”.

Sursa menționată mai arată că, pentru necredința sa Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26). Întâmpinarea Domnului mai este cunoscută în popor drept Stretenie sau Ziua Ursului.

Ce tradiții aduce Ziua Ursului de pe 2 februarie 2024

Ziua Ursului este marcată de numeroase tradiții. Foarte multe persoane consideră că data de 2 februarie este cea în care anotimpul rece se confruntă cu cel cald. Așadar, reprezintă un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

În trecut oamenii obișnuiau să pună schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câștiga bunăvoința animalului sălbatic, aceștia puneau pe potecile pe unde trecea des animalul, bucăți de carne sau vase cu miere de albine.

Se mai crede că puterea acestui animal era transferată asupra oamenilor, mai ales asupra copiilor, dacă aceștia se ungeau cu grăsime de urs. De asemenea, pentru a fi puternici și căliți în viață, copiii firavi erau botezați cu numele de Ursu.

Tradiția mai este păstrată și în ziua de azi în multe localităţi rurale. În aceste regiuni din România grăsimea de urs este procurată de la vânători. Mamele care au copii bolnavi trebuie să dăruiască lucruri de îmbrăcăminte celor săraci.

ADVERTISEMENT