Life

Sărbătoare mare pe 6 ianuarie! Ce reprezintă, de fapt, Boboteaza și ce este interzis să faci

Tradiții de Boboteaza 2023. Ce sărbătorim pe 6 ianuarie și ce este interzis să facem în această zi, conform tradiției creștine.
05.01.2023 | 14:52
Sarbatoare mare pe 6 ianuarie Ce reprezinta de fapt Boboteaza si ce este interzis sa faci
Ce este Boboteaza. Ce sărbătorim pe 6 ianuarie 2023 Foto creștinortodox.ro
ADVERTISEMENT

Este sărbătoare mare pe 6 ianuarie pentru creștini. Ce este, de fapt, Boboteaza și ce este interzis să faci în această zi sfântă.

Ce este Boboteaza. Ce sărbătorim pe 6 ianuarie 2023

Pe data de 6 ianuarie 2023 sărbătorim Boboteaza, așa cum este numită în popor. Mai precis, sărbătoarea din această zi este Botezul Domnului.

ADVERTISEMENT

Numită și Teofania sau Epifania, Boboteaza 2023 este sărbătoarea care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, 12 la număr, care încep din Ajunul Crăciunului.

De Bobotează sărbătorim botezul Domnului în Ordan, care a fost înfăptuit de Ioan Botezătorul, și el sărbătorit de creștinii ortodocși pe data de 7 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

Acela a fost momentul în care Dumnezeu s-a arătat în Treime, iar Hristos din trupul său pământesc a demonstrat această Sfântă Taină.

Boboteaza mai este și ziua în care sunt sfințite apele, iar oamenii pot să bea apa sfințită și să simtă cum au parte de o reînnoire de pe dinăuntru.

ADVERTISEMENT

Și casele sunt sfințite înainte data de 6 ianuarie 2023, atunci preoții merg acasă la credincioși pentru a stropi cu agheasmă, înainte de marea sărbătoare, care trebuie băută apoi timp de opt zile până pe 14 ianuarie 2023.

Ce este agiasma. Lucru care este absolut interzis să-l faci de Bobotează

Apa sfințită în această zi nu se strică niciodată, mărturisesc preoții, care spun că ea se păstrează în stare bună și frumos mirositoare tot timpul. Aceasta poate fi băută peste an doar cu dezlegare de la preot, în special de oamenii bolnavi sau care trec prin necazuri.

ADVERTISEMENT

Tot de Bobotează este complet interzis să te speli pe cap sau să speli rufe pentru că se spune că se spurcă apele cu murdăria celor care o fac.

Bătrânii spun că cei care se spală pe cap în această zi vor avea dureri de cap tot anul ca pedeaspă pentru că nu au respect legea sărbătorii de Bobotează 2023.

Tot de Bobotează se mai spune că fetele își visează ursitul dacă păstrează busuiocul de la preot și îl pun sub pernă.

ADVERTISEMENT