News

Interceptarea conversațiilor din WhatsApp ar putea fi eliminată. Ce modificări propune Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a anunțat pe pagina sa de Facebook că va propune un amendament la proiectul de lege pentru transpunerea directivei comunitare 2018/1972, Codul European al Comunicațiilor.
16.12.2021 | 14:47
Interceptarea conversatiilor din WhatsApp ar putea fi eliminata Ce modificari propune Alina Gorghiu
ADVERTISEMENT

Interceptarea comunicațiilor este un subiect cât se poate de delicat. Reglementările legale din acest domeniu trebuie să găsească un echilibru între intimitatea cetățenilor, prerogativele instituțiilor de forță și capacitatea acestora de a-și continua activitățile.

Un proiect de lege adoptat de către guvernul condus de Florin Cîțu, privind transpunerea în legislația românească a Codului european al comunicațiilor, a creat dezbateri aprinse în legislativ, dar și în spațiul public.

ADVERTISEMENT

Proiectul prevede o extindere a spectrului comunicațiilor și oferă autorităților acces la informațiile legate de traficul de internet și conținutul comunicațiilor online. Asta înseamnă că datele de pe diferite platforme precum WhatsApp, Facebook, Instagram, Messenger, Telegram sau Instagram ar putea fi cerute de către instituțiile statului.

Ce vrea să schimbe Gorghiu

Într-o postare pe pagina de Facebook, Alina Gorghiu, senatoare PNL, a explicat faptul că susține adoptarea acestui proiect de lege, dar și că acesta poate fi îmbunătățit.

ADVERTISEMENT

Gorghiu a explicat că va propune un amendament care vizează articolul 10, indice 2 al acestui proiect de lege. Astfel, în linii mari, legea ar trebui să rămână la textul actual, fiind vizate doar prevederile care țin de interceptarea comunicațiilor din mediul online.

În același mesaj de pe Facebook, Gorghiu a explicat faptul că este de părere că acest Cod al comunicațiilor este necesar și adoptarea sa nu trebuie întârziată.

ADVERTISEMENT

Pentru a elimina controversele din spațiul public, dar și pentru a nu îngreuna trecerea de comisii și adoptarea în plenul Senatului, Gorghiu a anunțat că va prezenta amendamentul legat de interceptarea comunicațiilor tuturor liderilor de grup.

Ce modificări aduce proiectul de lege?

Proiectul de lege a creat dezbateri aprinse în societate, dar și între diferiți politicieni care își pasau responsabilitatea în ceea ce privește introducerea articolului legat de interceptarea comunicațiilor online.

ADVERTISEMENT

După cum explică Asociația pentru Tehnologie și Internet, articolul controversat din proiectul de lege aduce o extindere care nu poate fi justificată a spectrului de interceptării. Dacă legea ar fi adoptată în forma actuală, instituțiile statului ar putea avea acces la conținutul comunicațiilor electronice.

Atunci când vorbim despre comunicațiile electronice, vorbim despre toate aplicațiile pe care le folosim în viața de zi cu zi pentru a ține legătura cu familia, prietenii sau cu colegii de la muncă.

O adoptare a proiectului de lege va permite WhatsApp, Facebook, Telegram sau altor platforme pe care le folosim în mod curent să ofere autorităților acces la datele pe care le găzduiesc. Aceste date vizează atât detalii legate de traficul de internet, dar și legate de conținutul conversațiilor dintre utilizatori.

ADVERTISEMENT
Tags: