Fotbal intern

Interviu Orlando Nicoară, deținătorul drepturilor TV pentru Liga 1: “Dacă acest campionat nu se termină pe teren, renegociem contractul. În plus, vor trebui să ne returneze niște milioane de euro”. La cât ar putea coborî suma

27.04.2020 | 19:26
Interviu Orlando Nicoara detinatorul drepturilor TV pentru Liga 1 Daca acest campionat nu se termina pe teren renegociem contractul In plus vor trebui sa ne returneze niste milioane de euro La cat ar putea cobori suma
Orlando Nicoară (în centru), directorul firmei EAD.RO Interactive SRL, spune că, dacă acest sezon nu se va termina pe teren, contractul pentru drepturile TV va fi renegociat cu siguranță
ADVERTISEMENT

Contractul cu LPF va fi renegociat în jos dacă acest sezon al Ligii 1 nu se va termina pe teren din alte cauze decât un ordin guvernamental, a declarat pentru FANATIK Orlando Nicoară, reprezentantul firmei care deține drepturile TV.

În plus, a adăugat interlocutorul, firma EAD Interactive va face demersuri pentru a recupera diferența de bani pe care a plătit-o în avans în acest sezon, fără a primi meciurile stipulate în contract – ar fi vorba de circa 5,5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Contractul pentru drepturile TV se va renegocia în jos dacă nu se termină acest sezon. Suma ar putea coborî de la 28 de milioane de euro la doar 20

Discuția apare într-un moment în care președintele țării, Klaus Iohannis, a anunțat deja că starea de urgență instituită în martie din cauza epidemiei de coronavirus nu va fi prelungită după 15 mai. Se așteaptă clarificări suplimentare din partea autorităților și există unele speranțe ca să fie permisă reluarea pregătirilor și, din iunie, chiar a meciurilor de fotbal.

Unele cluburi din Liga 1, dar și conducerea FRF se gândesc însă la posibilitatea de a suspenda sezonul în România, după modelul unor țări precum Belgia și Olanda.

ADVERTISEMENT

În acest moment, EAD Interactive a livrat 92,8% din banii cuveniți acestui sezon – adică aproape 26 din cele 28 de milioane stipulate în contractul cu LPF. Dar cluburile din Liga 1 au livrat numai 73,1% din meciurile la care s-au angajat – adică 196 din 268. De aici rezultă aproximativ 5,5 milioane de euro pe care cluburile de fotbal le-au primit deja, dar fără să livreze “produsul” (meciurile). Acești bani, spune Orlando, vor trebui restituiți, dacă sezonul nu se termină.

FANATIK a scris despre această situație încă din luna martie, în momentul când s-a întrerupt sezonul.
Unele surse afirmă pentru FANATIK că televiziunile – care dau banii pentru drepturile TV și care au fost cel mai grav lovite de suspendarea campionatului – nu vor fi dispuse, la o eventuală renegociere, să pună pe masă mai mult de 20 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Asta ar echivala cu un adevărat dezastru pentru cluburile din Liga 1. Dacă EAD Interactive va cere să i se returneze în sezonul viitor toți banii datorați, iar contractul scade la 20 de milioane de euro net pe an, atunci în campionatul 2020-2021 Liga 1 va mai încasa numai 14,5 milioane de euro (din cele 20 de milioane urmând a se deduce datoria de 5,5 milioane de acum)! Cluburile sunt deja puternic afectate de criză.

“Dacă acest sezon se oprește din alte motive decât ordinul autorităților, se vor returna banii plătiți deja în avans și se va renegocia contractul pentru următoarele sezoane

Domnule Orlando Nicoară, e posibil să cereți o renegociere a contractului pentru drepturile TV, dacă nu se reia campionatul Ligii 1?

ADVERTISEMENT

– În mod clar se va întâmpla acest lucru! Dacă nu se reia campionatul din alte motive decât cele de forță majoră, adică dacă nu vine un ordin al autorităților.

Dacă e ordin guvernamental, asta e…

– Dacă nu-ți dă voie guvernul, e clar că nu vom cere renegociere. Dar dacă se va suspenda sau întrerupe din alte cauze, e clar că se va renegocia contractul.

„Le-am spus și președinților de cluburi. M-au asigurat că toată lumea vrea să se termine pe teren

Există clauze care să vă permită renegocierea? Poate că nu vor vrea cluburile.

– Eu cred că vom găsi clauze. În acest moment, sunt plătiți niște bani în avans. Mulți!

Da, vreo 5 milioane în plus.

– Mai mult de 5 milioane.

Bun, și în afara acestor bani…

– Le-am spus-o și președinților de cluburi în teleconferința convocată de Ligă: dacă sezonul acesta nu se va încheia pe teren din motive obiective, adică decizia autorităților, în mod sigur 1) se vor returna banii care s-au plătit deja în avans și 2) se va renegocia contractul pentru următoarele sezoane.

Ce reacție au avut cluburile?

– Reacția a fost că nu vor să ajungem la discuția asta. Toată lumea a fost constructivă. Au spus că vor să termine pe teren.

“Nouă ni s-ar crea prejudicii. Nouă și partenerilor noștri

Așa au spus? S-ar putea ca unii să fie interesați să se termine acum.

– Eu atât pot să spun: nouă ni s-ar crea prejudicii. Nouă și partenerilor noștri. Contractul mai mult ca sigur că va fi renegociat pentru sezoanele următoare.

E vorba de o sumă mare?

– Nu știu în momentul de față. Dar se va renegocia în jos. Noi înțelegem, am fost alături de competiție, am acceptat să plătim suma pe care au cerut-o. Dar, dacă se va întâmpla altceva… Vom fi presați pentru că ne vor cere și partenerii noștri.

Există posibilitatea să se rezilieze de tot contractul?

– Nu iau în calcul varianta asta, dar evident că orice e posibil.

ADVERTISEMENT