News

Inundaţii catastrofale în Himalaya. Cel puțin 40 de oameni au murit în inundații, după revărsarea unui lac glaciar

Vieţile a 22.000 de oameni sunt în perciol în statele indiene Sikkim şi Bengalul de Vest, după revărsarea unui lac glaciar.
06.10.2023 | 12:39
Inundatii catastrofale in Himalaya Cel putin 40 de oameni au murit in inundatii dupa revarsarea unui lac glaciar
Nivelul apei s-a apropiat de 2 metri în unele oraşe Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Cel puțin 40 de oameni au murit în inundațiile cauzate de revărsarea unui lac glaciar din Munţii Himalaya, pe teritoriul Indiei. Salvatorii caută încă zeci de persoane care sunt considerate dispărute, au declarat mai mulţi oficiali, pentru Reuters.

Aproape 100 de persoane sunt date dispărute

Lacul Lhonak, situat în statul muntos Sikkim, s-a revărsat săptămâna aceasta, provocând inundații masive care ameninţă viața a 22.000 de oameni. Potrivit cifrelor oficiale din statul Sikkim, 18 persoane au fost ucise, iar oficialii din statul vecin, Bengalul de Vest, au declarat că echipajele de urgență au găsit 22 de cadavre luate de apă.

ADVERTISEMENT

“Nivelul apei a scăzut în unele zone, dar nordul Sikkim-ului a fost complet izolat de restul teritoriului. Echipele de salvare nu pot ajunge în zonele afectate de acolo”, a declarat Tseten Bhutia, un oficial local. Rețelele de telefonie mobilă și fixă nu funcționează în zonă, a adăugat el.

Armata indiană plănuiește să evacueze aproape 1.500 de turiști din zonă cu elicopterul. Salvatorii caută în continuare aproape 100 de persoane, inclusiv 22 de soldați, a transmis guvernul statului Sikkim.

ADVERTISEMENT

În total, aproximativ 2.400 de persoane au fost evacuate până acum și 7.600 de persoane se aflau în tabere salvare, a spus Bhutia. Instituțiile private și guvernamentale au fost închise în zonă până pe 15 octombrie.

Lacul Lhonak s-a revărsat miercuri, din cauza ploilor torenţiale și probabil din cauza unei avalanșe, provocând inundații majore. Este unul dintre cele mai grave dezastre din regiune din ultimii 50 de ani și cel mai recent dintr-o serie de evenimente meteorologice extreme care au provocat daune pe scară largă în Himalaya în ultimii ani, puse de oamenii de știință pe seama schimbărilor climatice.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință și autoritățile guvernamentale lucrau la un sistem de avertizare timpurie pentru inundațiile glaciare provocate de Lacul Lhonak, care ar fi putut oferi oamenilor mai mult timp pentru evacuare dacă era pe deplin operațional, au declarat oficialii implicați în proiect pentru Reuters.

Cincisprezece poduri au fost luate de ape în statul Sikkim, îngreunând operaţiunile de salvare. Toate podurile din aval de hidrocentrala Teesta-V au fost fie acoperite, fie luate de ape, a precizat Guvernul indian.

ADVERTISEMENT

Sikkim, un mic stat budist cu o populaţie de aproximativ 650.000 de locuitori, situat în regiuni muntoase aflate lângă Nepal, Bhutan şi China, este în prezent izolat de oraşul Siliguri din statul West Bengal după ce principala autostradă locală, care făcea legătura cu restul ţării, s-a prăbuşit.

ADVERTISEMENT
Tags: