News

Inundații devastatoare în vestul Europei. Numărul victimelor se apropie de 200

Belgia, Olanda, Germania și Austria s-au confruntat cu inundații de proporții care până acum au provocat moartea a peste 180 de persoane, acesta fiind un bilanț provizoriu.
18.07.2021 | 15:34
Inundatii devastatoare in vestul Europei Numarul victimelor se apropie de 200
ADVERTISEMENT

Germania este cea mai afectată țară de inundații, cu 157 de decese confirmate oficial, Bavaria fiind ultimul land care se confruntă această situație, viiturile făcându-și apariția duminică dimineață, informează Reuters.

În districtul bavarez Berchtesgaden, apele au luat mașinile găsite în cale iar porțiuni mari de teren au fost îngropate sub un strat consistent de nămol. Sute de angajați ai serviciilor de intervenție sunt  implicați în căutarea supraviețuitorilor, până acum fiind confirmat un deces.

ADVERTISEMENT

Autoritățile germane susțin că inundațiile recente reprezintă cel mai mare dezastru natural care a afectat țara în ultimele șase decenii.

Numărul victimelor ar putea crește după retragerea apelor

Dintre cele 184 de decese confirmate la nivelul Europei, cele mai multe, 110, s-au înregistrat în districtul Ahrweiler, de la sud de Köln. Poliția estimează că bilanțul va crește după ce apele see vor retrage lăsând în urmă și alte cadavre.

ADVERTISEMENT

Inundații au început de miercuri lovind inițial landurile germane Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen, precum și părți ale Belgiei. Comunități întregi au fost izolate, fără energie electrică și fără căi de comunicații funcționale. În Nordrhein-Westfalen au murit cel puțin 46 de persoane, în timp ce Belgia a anunțat 27 de decese.

Guvernul german va aloca 300.000.000 de euro ca ajutoare imediate, precum și alte miliarde de euro pentru repararea caselor afectate, a străzilor și podurilor, potrivit unui anunț al ministrului de Finanțe Olaf Scholz.

ADVERTISEMENT

În Belgia va fi doliu național marți. Operațiunile de curățare sunt în curs, iar armata a fost trimisă în orașul Pepinster, unde mai multe clădiri s-au prăbușit, iar câteva persoane sunt date dispărute.

Zeci de mii de persoane încă nu au energie electrică, iar autoritățile belgiene au anunțat că au probleme cu furnizarea apei potabile.

ADVERTISEMENT

În Olanda, în  provincia Limburg, zeci de mii de oameni  au fost evacuați în ultimele zile. „În nordul provinciei sunt monitorizate digurile pentru a vedea dacă vor rezista”, a anunțat Jos Teeuwen, un hidrolog olandez. Chiar dacă infrastructura rutieră a fost sever afectată, până acum autoritățile din Olanda nu au anunțat niciun deces.

În Austria, în zona orașului Salzburg, inundațiile au survenit  sâmbătă seara odată cu ieșirea din matcă a râului  Kothbach. Tirolul de vest este în alertă după ce nivelul apelor a ajuns la un nivel mai mare decât în ultimii 30 de ani.

Există și zone în Elveția care au intrat în alertă de inundații.

ADVERTISEMENT
Tags: