ADVERTISEMENT
News

Inundații în Moldova și Transilvania. Cod roșu, portocaliu și galben pentru unele râuri până la miezul nopții

INHGA a emis noi avertizări de Cod roșu, portocaliu și galben de inundații pentru mai multe râuri.
Autor: Anca Flondor | 30.06.2021 | 21:55
Inundații în Moldova și Transilvania. Cod roșu, portocaliu și galben pentru unele râuri până la miezul nopții
Inundații în Moldova și Transilvania. Cod roșu, portocaliu și galben pentru unele râuri până la miezul nopții. Sursa foto: hepta.ro

Potrivit hidrologilor, până la ora 24 va fi Cod roșu de inundații pe mai multe râuri din Moldova și Transilvania. De asemenea au fost emise și un Cod galben și un Cod portocaliu de inundații.

ADVERTISEMENT

Potrivit INHGA sunt vizate bazinele hidrografice: Bistrița – afluenții de stânga aferenți sectorului aval confluență cu râul Holda – amonte confluență cu râul Săbașa, Săbașa – bazin superior, județele Suceava și Neamț.

Inundații în Moldova și Transilvania

După ce a plouat foarte mult în ultimele ore, INHGA a emis un Cod roșu. Vor avea loc scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice:

ADVERTISEMENT

Bistrița – afluenții de stânga aferenți sectorului aval confluență cu râul Holda – amonte confluență cu râul Săbașa, Săbașa – bazin superior, județele: Suceava și Neamț. Cel mai mare pericol este pe unele râuri din bazinele hidrografice: Cotârgași și Pietroasa, anunță INHGA.

Cod portocaliu și Cod galben

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis și un Cod portocaliu pe unele râuri din județul Alba, valabil până la ora 24.00.

ADVERTISEMENT

“Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație

pe râurile din bazinul hidrografic Mureș – afluenții de stânga aferenți sectorului aval confluență cu râul Sebeș – amonte S.H. Acmariu, județul Alba”, avertizează INHGA .

ADVERTISEMENT

Aceste fenomene se pot produce mai ales pe unele râuri din bazinul hidrografic Pianu.

Un alt Cod galben de inundații este valabil de la ora 20:00 până joi la ora 9:00 pe mai multe râuri din Moldova. Vor avea loc depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice. Sunt vizate:

“Bârlad – bazin amonte S.H. Negrești și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Negrești – amonte S.H. Bârlad, județele Neamț, Iași și Vaslui,

ADVERTISEMENT

Prut – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Jijia – amonte S.H. Oancea, județele Iași, Vaslui și Galați”, se mai arată în avertizarea Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor .

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!