News

Fostul Avocat al Poporului Ioan Muraru a murit. Juristul a fost unul dintre părinții Constituției și fost judecător al CCR

Profesorul Ioan Muraru s-a stins din viață miercuri, acesta fiind unul dintre juriștii care au contribuit la redactarea Constituției aflate astăzi în vigoare, el fiind totodată și Avocat al Poporului în două rânduri.
22.12.2021 | 17:29
Fostul Avocat al Poporului Ioan Muraru a murit Juristul a fost unul dintre parintii Constitutiei si fost judecator al CCR
Profesorul Ioan Muraru/ Foto: Facebook - Universitatea Nicolae Titulescu
ADVERTISEMENT

Anunțul morții profesorului universitar Ioan Muraru a fost făcut de către Universitatea „Nicolae Titulescu”, unde Muraru era șeful catedrei de drept constituțional.

Profesorul Muraru a avut o contribuție majoră la elaborarea Constituției din 1991 și a fost judecător al Curții Constituționale imediat după înființarea acestei instituții.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Ioan Muraru a fost Avocat al Poporului având două mandate, în perioada 2001-2011. Muraru avea 83 de ani.

Muraru a contribuit la formarea instituțiilor României democratice

Chipul său luminos va rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut, iar generozitatea sa, umanismul său vor servi ca model demn de urmat pentru multe generații de absolvenți ai facultăților de drept din România.

ADVERTISEMENT

Ioan Muraru cobora din Bucovina istorică, având încrustate în conștiință dragostea pentru locurile natale, prețuirea valorilor neamului românesc și imensa capacitate de raportare la aceste valori (…) Activitatea sa universitară s-a remarcat prin onestitate, profunzime și perfectă stăpânire a argumentelor”, se spune într-o postare pe contul de Facebook al Universității „Nicolae Titulescu”.

Ioan Muraru s-a născut pe 2 septembrie 1938, în Dolhești (județul Suceava) și a făcut studii de drept la Universitatea din București. După stagiatura ca procuror, a ales cariera universitară.

ADVERTISEMENT

În 1990 a fost coptat printre juriștii care au redactat Legea electorală care a funcționat ca lege fundamentală până la adoptarea Constituției din 1991. De asemenea, Muraru a lucrat și la elaborarea Constituției.

El a făcut parte din primul lot de judecători numiți la Curtea Constituțională în 1992, instituție al cărei președinte a fost între 1995 și 1998. După expirarea mandatului de judecător al CCR în 2001, Muraru a fost numit Avocat al Poporului pentru un mandat de cinci ani, mandat care i-a fost înoit în 2006.

ADVERTISEMENT

Ioan Muraru era membru titular al Academiei de Științe Juridice, unde era și președinte de secție.

În anul 2000, a fost decorat de către președintele Emil Constantinescu, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.

Plecarea sa lasă un imens gol în cultura juridică românească. Prietenii săi, colegii și studenții îi vor păstra vie imaginea sufletului său nobil. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, se mai spune în mesajul colegilor săi de la Universitatea „Nicolae Titulescu”.

ADVERTISEMENT