News

Iohannis, de la șefia NATO la șefia Comisiei Europene? Președintele, pe o listă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen

Analiză Euronews. Iohannis, „iepurele din pălărie” pentru șefia Comisiei Europene. Președintele, pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen
22.04.2024 | 14:28
Iohannis de la sefia NATO la sefia Comisiei Europene Presedintele pe o lista a posibililor inlocuitori ai Ursulei von der Leyen
Dincolo de ambițiile la conducerea NATO, numele lui Iohannis este vehiculat și ca potențial înlocuitor al șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen / Foto: presidency.ro, Hepta
ADVERTISEMENT

Dincolo de ambițiile lui Klaus Iohannis la postul de secretar general al NATO, numele său apare și pe o listă alături de mai multe personalități, ca posibil să o înlocuiască pe actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Iepurele” din pălărie

O analiză Euronews prezintă șapte candidați în cursa pentru postul de conducere al Comisiei Europene. Reconfirmarea Ursulei von der Leyen în funcția de șef al executivului european părea să fie un lucru de la sine înțeles, însă conducerea executivului european și-a pierdut din strălucire după retragerea lui Markus Pieper, alesul său pentru funcția de reprezentant al IMM-urilor. Aceasta a fost urmată de o oarecare ezitare cu privire la răspunsul său la criza din Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT

Posibilitatea ca Ursula von der Leyen să nu primească undă verde din partea liderilor europeni și a noilor eurodeputați în această vară a devenit o perspectivă mai realistă, arată Euronews. Principalul ei argument a fost întotdeauna continuitatea cu actuala Comisie, dar și lipsa unor concurenți reali pentru postul ei.

Dar acum circulă nume alternative – cel puțin la Bruxelles – printre ele și cel al președintelui României, Klaus Iohannis. În cazul unei Comisii „geopolitice”, „numele președintelui român ar putea fi scos din pălărie ca un iepure”, notează publicația.

ADVERTISEMENT

Iohannis, „strategul”

Iohannis, apreciat drept „strategul” în articol,  este, de asemenea, candidat pentru postul de secretar general al NATO – deși premierul olandez Mark Rutte pare să aibă un avantaj în această cursă – astfel că are o viziune gata făcută asupra apărării europene care ar putea fi reciclată pentru următoarea Comisie Europeană.

Avantajul lui Iohannis este că este un candidat dintr-o țară est-europeană și din partea PPE, inconvenientul fiind aici că lucurile vor depinde de rezultatul cursei pentru NATO. Publicația mai notează că președintele român este bine perceput în Consiliul European, dar are nevoie de o majoritate PPE în Parlament, după alegerile din 9 iunie.

ADVERTISEMENT

Pe lista Euronews mai sunt Mario Draghi, fostul guvernator al BCE, Kristalina Georgieva, șefa FMI, Andrej Plenkovic, primul ministru al Croației, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, Kyriakos Mitsotakis, premierul elen, Christine Lagarde, președintele BCE.

Luna trecută, Klaus Iohannis a anunțat că va candida pentru cea mai înaltă funcție în NATO, aceea de secretar general, ocupată de mult timp de norvegianul Jens Stoltenberg. Înainte de Consiliul European de săptămâna trecută, Iohannis a fost întrabat în legătură cu candidatura sa la șefia Alianței Nord Atlantice.

ADVERTISEMENT

„Aceste discuţii sunt altfel decât la alte formate. Chestiunile NATO nu se discută în public şi negocierile nu se fac publice, deci continuăm ca şi până acum. Am avut câteva discuţii foarte bune. În plan diplomatic se continuă şi vom vedea când vom avea un rezultat”, a declarat șeful statului.

ADVERTISEMENT