News

Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu. Bază militară a SUA, atacată cu rachete din Irak

O bază militară a SUA din nord-estul Siriei a fost ținta unui atac irakian. Cel puțin cinci rachete au fost lansate din oraşul irakian Zummar.
22.04.2024 | 09:19
Cresc tensiunile in Orientul Mijlociu Baza militara a SUA atacata cu rachete din Irak
Bază militară a SUA, atacată cu rachete din Irak Surse Foto: Wikipedia/ Hepta/ Pixabay Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tensiunile în Orientul Mijlociu cresc, după ce, duminică, o bază militară americană din nord-estul Siriei a fost ținta unui atac irakian.

Facţiunile armate din Irak au reluat atacurile după o pauză de aproape trei luni

Potrivit unor surse de securitate irakiene, dar și a unui oficial american, cel puțin cinci rachete au fost lansate din oraşul Zummar, situat la granița cu Siria, spre baza militară a coaliţiei din Rumalyn, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Atacul asupra bazei militare americane a avut loc la numai o zi, după ce premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani s-a întors dintr-o vizită oficială în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden.

Acesta este primul atac irakian împotriva forțelor americane, după ce, la începutul lunii februarie, grupările susţinute de Iran în Irak au decis încetarea ostilităților.

ADVERTISEMENT

Facţiunile armate din Irak au transmis printr-un mesaj postat pe un grup Telegram afiliat Kataib Hezbollah că au decis să reia atacurile, după ce au văzut puţine progrese ”în negocierile pentru a pune capăt coaliţiei militare conduse de SUA în această ţară”.

Sub protecția anonimatului, un oficial american, a dezvăluit că niciun membru al personalului SUA nu a fost rănit, în urma atacului irakian.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, oficialul nu a spus clar dacă rachetele au reușit să lovească baza americană sau au fost disturse înainte de a atinge ținta, însă a precizat că incidentul este doar un ”atac cu rachete eșuat”. 

La scurt timp după atacul asupra bazei militare, un avion al coaliţiei conduse de SUA în Irak şi Siria a efectuat un asalt împotriva lansatorului.

ADVERTISEMENT

Autoritățile americane au anunțat că un camion de mici dimensiuni cu un lansator de rachete fixat în spate care a fost parcat în Zummar, a fost distrus și confiscat pentru investigaţii suplimentare.

În prezent, nu se știe cu exactitate dacă baza militară a fost adevărata țintă a rachetelor irakiene.

ADVERTISEMENT