News

ÎPS Teodosie, pus sub acuzare de DNA. Acuzații grave aduse de procurori. Prima reacție a Arhiepiscopului. Update

ÎPS Teodosie a fost pus sub acuzare de DNA pentru cumpărare de influență. Suma promisă de arhiepiscop unui om de afaceri.
05.12.2023 | 17:24
IPS Teodosie pus sub acuzare de DNA Acuzatii grave aduse de procurori Prima reactie a Arhiepiscopului Update
ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA. Suma promisă de arhiepiscop unui om de afaceri. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
05-12-2023
15:32

Prima reacție a lui ÎPS Teodosie după ancheta DNA: ”Se fac niște verificări. Nu există probe”

Marți seara, la scurt timp după ce procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, înaltul prelat a venit cu o primă reacție pentru televiziunea Antena 3 CNN.

ÎPS Teodosie se consideră nevinovat și spune că, de fapt, ”nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu sper că nu este nicio problemă”.

ÎPS Teodosie are din nou probleme cu legea. Arhiepiscopul Tomisului a fost pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru cumpărare de influență. Vizat de ancheta penală este și unul dintre consilierii săi.

ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA. Suma promisă de arhiepiscop unui om de afaceri

ÎPS Teodosie, un personaj extrem de controversat din sânul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție pentru cumpărare de influență. Potrivit procurorilor, arhiepiscopul i-ar fi promis unui om de afaceri o sumă de peste 30.000 de euro în baza unei înțelegeri.

ADVERTISEMENT

În același dosar instrumentat de DNA mai este urmărit penal și un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. El este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, arată DNA.

ADVERTISEMENT

Din referatul procurorilor reiese că la acea discuție ar fi participat și celălalt suspect. Acesta este cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică ‘înțelegerea’ respectivă.

Cei 800.000 lei sunt banii care ar fi fost folosiți pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

ADVERTISEMENT

DNA mai informează că celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, se mai arată în comunicat.

Reacția BOR după acuzațiile aduse lui ÎPS Teodosie

La scurt timp după informarea DNA, dinspre BOR a venit o primă poziție oficială. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu spune că: ”Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală.

ADVERTISEMENT

Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.

ADVERTISEMENT