News

Florin Cîțu a rămas fără imunitate parlamentară. Doar doi senatorii au votat împotriva solicitării DNA. Update

Fostul premier Florin Cîțu a rămas fără imunitate parlamentară în urma votului dat miercuri de senatorii din Comisia Juridică.
29.11.2023 | 14:17
Florin Citu a ramas fara imunitate parlamentara Doar doi senatorii au votat impotriva solicitarii DNA Update
Florin Cîţu va fi anchetat pentru achiziţia de vaccinuri din pandemie Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
29-11-2023
12:29

Senatorii au votat cu 90 de voturi pentru ridicarea imunităţii lui Florinj Cîţu

Plenul Senatulului a votat, miercuri, cu 90 de voturi pentru, 2 voturi contra şi 3 nu au votat, ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu, în urma solicitării Parchetului General privind dosarul achiziţiei de vaccinuri din perioada pandemiei.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat că “neplăcerea în ceea ce îl priveşte pe domnul Cîţu este şi mai mare”, în acest caz al achiziţiilor de vaccinuri din pandemie. “Istoria, ori a vrut să glumească cu noi, ori a vrut să ne dea o lecţie, l-a propulsat de nicăieri pe domnul Cîţu în cea mai înaltă funcţie în Executivul României, funcţie pe care a luat-o pe persoană fizică, funcţie care a venit la pachet cu o aroganţă imensă, cu o autosuficienţă care nu putea fi combătută în niciun fel. Toate deciziile dumnealui erau perfecte, nu lua niciodată prizonieri, totul era lapte şi miere”, a spus Romaşcanu.

”Este un miliard cu TVA, nu vă jucaţi cu mărunţiş. E mult, domnule Cîţu, aţi împrumutat 200 de miliarde”, a mai afirmat Romaşcanu.

Senatorii din Comisia Juridică au acordat, miercuri, în unanimitate, un punct de vedere favorabil solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale în cazul lui Florin Cîţu, fostul premier liberal acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-Covid.

Ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu va fi ratificată în plen

Punctul de vedere al Comisiei juridice va intra miercuri în plenul Senatului, care va dezbate şi vota, începând cu ora 12,00, solicitarea DNA în cazul lui Florin Cîţu.

ADVERTISEMENT

Alături de Florîn Cîţu vor fi anchetaţi şi foştii miniştri ai sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, în privinţa cărora preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz pentru urmărirea lor penală. Vlad Voiculescu a fost ministru al sănătăţii în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, iar Ioana Mihăilă a deţinut acest portofoliu în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021.

Înainte de votul senatorilor, Florin Cîţu a mers la comisia juridică înainte de votul senatorilor pentru raport. La final acesta a afirmat că nu vrea să se pronunţe pe dosar. ”Am multe semne de întrebare, vom vedea, cred că timpul le va da tuturor răspunsul. Trebuie să ne aducem aminte, a fost stare de alertă până în 2022 în România, repet, Guvernul pe care l-am condus a luat toate deciziile, în conformitate cu legislaţia”, a afirmat Florin Cîţu.

ADVERTISEMENT

Marţi, fostul premier a mers la Comisia Juridică însoţit de doi avocaţi, pentru a studia dosarul cu învinuirile care i se aduc. Ulterior el a declarat că le va cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii, dar a subliniat că nu are de ce să-şi dea demisia din PNL.

DNA a solicitat încă de joia trecută Senatului şi Preşedinţiei României ridicarea imunităţii fostului prim-ministru Florin Cîțu, dar și a foştilor miniştri ai sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT

Procurorii susțin că, în perioada ianuarie – mai 2021, cei trei ar fi achiziționat un număr mult mai mare de doze de vaccin anti-Covid decât era necesar, iar prejudiciul creat este de peste un miliard de euro.

Actualul ministru al sănătăţii Alexandru Rafila, a declarat referitor dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie, că în total, România a stabilit obligaţii contractuale pentru 80 de milioane de doze de vaccin şi a luat 35 de milioane de doze, în valoare de 2,5 miliarde de lei, dintre care 10 milioane de doze au expirat şi au fost distruse sau sunt în curs de distrugere.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă are ceva de reproşat persoanelor care s-au ocupat de acest lucru, Alexandru Rafila a declarat: „Eu nu am de reproşat nimănui nimic, nu facem decât să ne facem datoria, punem la dispoziţia organelor de cercetare penală toate documentele care există la Ministerul Sănătăţii”.

ADVERTISEMENT